Lietuvas ārlietu ministrs Petrs Vaitekūns noliedzis Lietuvas Tēvzemes savienības izteiktās apsūdzības, ka viņš būtu apšaubījis nepieciešamību pieprasīt atlīdzību par kaitējumu, ko Lietuvai nodarījusi padomju okupācija.
Seima konservatīvo frakcijas deputāti pauduši neapmierinātību ar medijos atstāstīto Vaitekūna izteikumu Kaļiņingradā notikušajā starpvaldību komisijas sēdē. Proti, ministrs Kaļiņingradā esot sacījis, ka mūsdienu Krievija nav atbildīga par Lietuvas okupāciju.

Savā atbildē deputātiem Vaitekūns skaidrojis, ka viņa vārdi medijos citēti neprecīzi, bet konservatīvo deputāti balstījušies uz mediju interpretācijām un nav iedziļinājušies sacītā būtībā.

Ministrs raksta, ka risināt jautājumu par kaitējuma atlīdzību viņu mudina ne vien likums, bet arī viņa paša pārliecība un vērtību sistēma. Kā atgādina Lietuvas diplomātiskā dienesta vadītājs, viņš ne vienreiz vien uzsvēris, ka Viļņas prasība par okupācijas nodarītā kaitējuma atlīdzību ir likumīga un pamatota.

"Nekad un nekādā formā neesmu aicinājis nepildīt Lietuvas likumus vai apšaubīt to lietderību," norāda Vaitekūns.

"Jūsu citētajā mediju informācijā izlaista svarīga tēze, ko es izteicu starpvaldību komisijas sēdē - "Krievija nav Padomju Savienība. Krievija nav vainīga Lietuvai nodarītajās pārestībās un Lietuvas piespiedu iekļaušanā PSRS sastāvā. Taču Krievija pasludinājusi sevi par PSRS tiesību mantinieci. Pārņemot tiesības, tā mantojusi arī noteiktus pienākumus"," raksta ministrs.

"Iedrīkstos atkārtot to, ko esmu sacījis arī Krievijas pusei, - jūtīgos vēstures jautājumos centīsimies runāt pēc iespējas konkrētāk un precīzāk, lai mēs viens otru bez vajadzības neapvainotu un neaizšķērsotu ceļu turpmākajām sarunām," viņš uzsvēris.

Seši Seima konservatīvo frakcijas deputāti bija lūguši ministru atbildēt, vai viņš neuzskata, ka lauzis zvērestu Lietuvas valstij, ar saviem izteikumiem pārstāvot citas valsts intereses.

Seims jau 2000.gadā pieņēma likumu, kurā valdībai uzdots ierosināt sarunas un censties panākt, lai Krievija atlīdzinātu Lietuvas cilvēkiem un Lietuvas valstij PSRS okupācijas nodarīto kaitējumu, un informēt par to ANO, Eiropas Padomi un Eiropas Savienību. Krievija līdz pat šim atsakās iesaistīties sarunās ar Lietuvu par šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!