Viļņas tiesa attaisnoja Lietuvas arodbiedrību līderus, kurus apsūdzēja saistībā ar masu nekārtībām, kas šogad janvārī notika pie Seima ēkas, otrdien vēsta delfi.lt.

Arodbiedrību līderiem tika izvirzītas apsūdzības par to, ka, organizējot protesta akciju pie parlamenta, viņi nav īstenojuši nepieciešamos pasākumus kārtības nodrošināšanai.

Administratīvā pārkāpuma lieta tika ierosināta pret Lietuvas Arodbiedrību konfederācijas priekšsēdētāju Artūru Čerņausku, arodbiedrības "Solidaritāte" priekšsēdētāju Aldonu Jašinskiene un Lietuvas Darba federācijas priekšsēdētāju Vīdu Puskepali.

Iepazīstoties ar lietu, tiesa konstatējusi, ka arodbiedrību līderus nevar pasūdzēt bezdarbībā. Pēc tiesas sprieduma, Likums par sapulcēm, kura pārkāpšanā tika vainoti apsūdzētie, neparedz to, ka likumīgā pasākuma organizatoriem būtu tas jāaptur, ja sākas cits nesankcionēts pasākums.

Čerņausks pauda prieku par tiesas lēmumu, norādot, ka Lietuvā "pastāv demokrātija".

Attaisnojošais spriedums vēl var tikt pārsūdzēts Galvenajā administratīvajā tiesā.

Kā ziņots, arodbiedrību rīkotajā protesta mītiņā pie Seima 16. janvārī bija pulcējušies aptuveni 7000 cilvēku. Vēlāk daļa no viņiem devās uz valdības ēku, kur akcija beidzās mierīgi, savukārt pie Seima tikmēr izcēlās nekārtības - viena daļa protestētāju mēģināja iebrukt ēkā, apmētāja to ar akmeņiem, sniega pikām un olām. Parlamenta ēkai tika nodarīts kaitējums vairāk nekā 233 000 litu (47 500 latu) apmērā.

Saistībā ar nekārtībām pie Seima tika aizturēts 151 cilvēks. 119 personām tika noformēti protokoli par administratīvajiem pārkāpumiem, bet 32 cilvēki tika arestēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!