Lietuvas Valsts drošības departaments apgalvo, ka noskaidrojis, kas ir cilvēks, kuru Krievija tur aizdomās par spiegošanu, taču departaments apgalvoja, ka šis cilvēks nav Lietuvas specdienestu darbinieks un Krievijas pretizlūkošanas dienesti viņu nevarēja aizturēt, jo šī persona atrodas Lietuvā.
Par to otrdien pēc tikšanās ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku pastāstīja Lietuvas Valsts drošības departamenta direktora vietnieks Arvīds Pocjus. Viņš atteicās nosaukt tā cilvēka vārdu, kuru Krievija pasludinājusi par lietuviešu spiegu. Viņš tikai apstiprināja, ka minētā persona ir 24 gadus vecs Lietuvas pilsonis un patlaban uzturas Lietuvā.

Pocjus sacīja, ka minētā persona Valsts drošības departamentam ir zināma, jo konsultējusi vairākus departamenta darbiniekus par datoru lietošanu. Taču Pocjus kategoriski noliedza informāciju par to, ka šis cilvēks ir Valsts drošības departamenta štata vai ārštata darbinieks.

Krievijas Federālā drošības dienesta paziņojumu par lietuviešu spiega aizturēšanu Lietuvas Valsts drošības departaments nosaucis par "paziņojumiem ar propagandas raksturu".

Pocjus pauda, ka šī persona "nav uzturējusi nekādus sakarus ar amerikāņu CIP un nav piedalījusies nekādās šāda veida programmās".

Pirmdien Krievijas specdienesti informēja, ka aizturējuši kādu lietuvieti, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu ASV labā.

Pēc Pocjus teiktā, Krievijas Federālais drošības dienests neesot varējis šo cilvēki ne aizturēt, ne nopratināt, jo viņš "jau sen atrodas Lietuvā". Viņš arī norādīja, ka minētā persona atradusies Lietuvā laikā, kad Federālais drošības dienests informēja par spiega aizturēšanas operāciju.

Pocjus apgalvoja, ka Krievijas televīzijā pārraidītais Federālā drošības dienesta materiāls par anonīma šķietamā spiega aizturēšanu ticis filmēts Kaļiņingradas apgabalā un "tam nav neka kopēja ar Maskavā veikto operāciju".

Pēc Lietuvas Valsts drošības departamenta informācijas, minētā persona pirms kāda laika esot apmeklējusi Kaļiņingradu, un tur uzfilmētais Federālā drošības dienesta materiāls rādīts televīzijas reportāžā.

Pocjus sacīja, ka "Kaļiņingradā tikušas fiksētas noteiktas minētā cilvēka tikšanās". Viņš atteicās paskaidrot, kā uzdevumā un ar ko šis cilvēks ticies.

Valsts drošības departamenta vadītājs apgalvoja, ka šis cilvēks "nav un arī nav bijis" Valsts drošības departamenta darbinieks, bet ar departamenta darbiniekiem saistīts tikai saistībā ar datoru lietošanu.

Pēc Pocjus teiktā, Krievija nav lūgusi šo cilvēku izdot un viņam "nedraud nekādas briesmas".

Pocjus nenoliedza iespēju, ka Krievija arī turpmāk varētu rīkot līdzīgas provokācijas. Pēc viņa domām, šādu provokāciju novērtēšana ir "politiķu uzdevums".

Lietuvas Valsts drošības departaments norobežojies no Krievijā par izlūkdarbību aizturētā, apgalvojot, ka "nav veicis un neveic nekādu naidīgu kaitniecisku darbību pret Krieviju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!