Lietuvas Seims trešdien pieņēma likumu, kas paredz no nākamā gada sākuma līdz 2011.gada decembrim samazināt pensijas, bērna kopšanas pabalstus, bezdarbnieku pabalstus un citus sociālo maksājumus.

Par šo likumu balsoja 66 Seima locekļi, pret - 63, bet viens deputāts no balsošanas atturējās.

Opozīcija tika ierosinājusi atlikt likuma spēkā stāšanos vismaz uz mēnesi, lai dotu cilvēkiem iespēju sagatavoties, bet Seims šo priekšlikumu noraidīja. Ja šāds likums netiktu pieņemts, faktiski būtu sabrucis arī valdības izstrādātais valsts sociālās apdrošināšanas fonda "Sodra" budžeta projekts.

Saskaņā ar jauno likumu vecuma pensijas netiks samazinātas tiem pensionāriem, kuriem tās nepārsniedz 650 litus (133 latus). Kā liecina statistikas dati, šādu vecuma pensionāru Lietuvā ir gandrīz 136 000 jeb aptuveni 23% no visu vecuma pensionāru kopskaita.

Lielākas pensijas tiks samazinātas atkarībā no to apmēriem. Prāvākajai vecuma pensionāru grupai, kas šobrīd saņem 700-850 litu pensijas un veido aptuveni 41% no vecuma pensionāru kopskaita, tās paredzēts samazināt par 2% līdz 5% jeb par 14 līdz 37 litiem. Likums neskars arī pensionāriem pienākošās piemaksas par darba stāžu.

Strādājošo pensionāru pensijas paredzēts samazināt atkarībā no saņemamās darba samaksas, piemēram, tiem pensionāriem, kas nopelna mazāk par 200 litiem, pensija tiks samazināta par 2,5%, bet tiem, kuru darba samaksa pārsniedz 4200 litus, - par 70%.

Strādājošajiem invalīdiem pensijas un atvieglojumi transporta izmantošanā netiks atcelti, viņi paturēs arī tiesības uz kompensāciju par vieglās automašīnas iegādi un pielāgošanu invalīda vajadzībām līdz 4160 litu apmērā.

Vienlaikus valdība noteikusi, ka pēc krīzes beigām pensionāriem jāatlīdzina par paredzēto pensiju samazināšanu. Proti, kolīdz valdība atzīs, ka krīze pārvarēta, sociālajiem maksājumiem būs jāpieaug straujāk par citām budžeta izdevumu daļām.

Saskaņā ar jauno likumu bezdarbnieka sociālās apdrošināšanas pabalsts pirmos trīs mēnešu izmaksājams pilnā apmērā, bet turpmākajā izmaksas laikā nedrīkst pārsniegt 650 litus mēnesī.

Likums arī nosaka, ka bērna kopšanas pabalsti, kas piešķirti līdz 2010.gada 30.jūnijam, no 1.jūlija tiks samazināti par 10% - tātad par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam tie tiks maksāti 90% apmērā un līdz divu gadu vecumam - 75% apmērā no tēva vai mātes darba algas. Samazinājums neskars pabalstus, kuri nepārsniedz minimālās algas, atrēķinot nodokļus, proti, aptuveni 670 litus.

Tiks ierobežoti arī maksimālie slimības pabalsti, bet no 1.jūlija - arī bērna kopšanas pabalsti. Līdzšinējo 7450 litu vietā tie drīkstēs sasniegt tikai 4680 litus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!