Svētdien Lietuvā turpinās referendums par Lietuvas dalību Eiropas Savienībā (ES). Pirmajā referenduma dienā tajā piedalījās tikai mazliet vairāk par 23% balsstiesīgo iedzīvotāju.
Kopā ar tiem, kuri nobalsoja pa pastu, savas balsis referendumā nodevuši 30,6% Lietuvas vēlētāju.

Saskaņā ar likumu par referendumu, tas būs spēkā, ja balsošanā būs piedalījušies vairāk nekā 50% vēlētāju. Atbalsts Lietuvas dalībai ES tiks panākts, ja vairāk nekā puse referenduma dalībnieku būs teikuši "jā".

Analītiķi norāda, ka Lietuvas iedzīvotāji atbalsta dalību ES, bet referenduma rezultātus var izjaukt tieši zemā vēlētāju aktivitāte.

Lietuvas prezidents Rolands Pakss apgalvo, ka situācija tiek kontrolēta, un ir pārliecināts, ka, "ņemot vērā pašreizējo situāciju, mēs sasniegsim 50% robežu".

Pēc Lietuvas prezidenta teiktā, vēlētāju dalība tiek kontrolēta pa minūtēm, un viņš ir licis saprast, ka var tikt veikti pasākumu, lai novērstu neveiksmi. Sestdien Viļņas priekšpilsētās bija norīkoti speciāli autobusi, kas nogādāja iedzīvotājus uz vēlēšanu iecirkņiem.

No avotiem valdībā aģentūrai "Reuters" kļuvis zināms, ka aiz slēgtām durvīm politiskie līderi tomēr esot tuvu panikai. Premjerministrs Aļģirds Brzausks aģentūrai teica: "Naktī būs grūti mierīgi gulēt, taču es neteiktu, ka situācija ir traģiska."

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vēlētāju aktivitāte nedaudz pārsniegs 50% un aptuveni divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju piekrīt dalībai ES. Negatīvu attieksmi pret ES ir pauduši tikai 13% aptaujāto.

Daudzi uzskata Lietuvas referendumu par kritisko pārbaudi pirms referendumiem Slovākijā nākamnedēļ un Polijā, kur tas paredzēts jūnijā. Arī šajās valstīs notiek cīņa pret vēlētāju apātiju.

Ja vēlētāju zemās aktivitātes dēļ referendums cietīs neveiksmi, Lietuvai būs jāgaida līdz 2007.gadam, kad tā varēs pievienoties ES kopā ar Bulgāriju un Rumāniju. Tomēr daudzi prognozē, ka neveiksmes gadījumā jauns referendums tiktu rīkots jau šajā rudenī.

Analītiķi uzskata, ka Lietuvas ekonomika ir viena no labākajām, kas piemērota dalībai ES, jo pagājušajā gadā tajā tika reģistrēts 6,7% iekšzemes kopprodukta pieaugums. Taču daži uzskata, ka tas apgrūtinājis politiķiem propagandēt ideju par pievienošanos ES.

Balsošana ilgs līdz šodienas plkst.22. Pirmie rezultāti gaidāmi šovakar ap plkst.23.

Trīs ES kandidātvalstis - Malta, Slovēnija un Ungārija - savos referendumos jau ir teikušas "jā" dalībai Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!