Lietuvā septiņi prezidenta amata kandidāti ir iesnieguši Galvenajai vēlēšanu komisijai nepieciešamo skaitu savu atbalstītāju parakstu, aģentūrai "Interfax" pavēstīja komisijas priekšsēdētājs Zenons Vaigausks.
Lai prezidenta amata kandidāts tiktu reģistrēts, viņam bija jāiesniedz Galvenajai vēlēšanu komisijai vismaz 20 tūkstoši savu atbalstītāju parakstu.

"Līdz noteiktajam laikam, [kas beidzās naktī no sestdienas uz svētdienu], nepieciešamo parakstu skaitu iesniedza astoņi no desmit pretendentiem, kas bija iesnieguši dokumentus reģistrācijai par prezidenta amata kandidātiem," teica Vaigausks. Viņš atgādināja, ka vienam no pretendentiem - eksprezidentam Rolandam Paksam - reģistrācija tika atteikta.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas Seims veica izmaiņas likumā par prezidenta vēlēšanām, kas liedz, 13. jūnijā paredzētajās pirmstermiņa prezidenta vēlēšanās balotēties no amata atceltajam Paksam. Pieņemtie grozījumi paredz, ka uz prezidenta vai Seima deputāta amatu nedrīkst kandidēt persona, kas no šā amata ir atcelta impīčmenta ceļā, ja kopš impīčmenta nav pagājuši vismaz pieci gadi.

Savukārt Lietuvas parlamentā opozīcijā esošā Liberāldemokrātiskās partijas frakcija, kas izvirzīja Paksa kandidatūru ir pieprasījusi Konstitucionālajai tiesai dot atzinumu, vai Seima pieņemtie grozījumi likumā par prezidenta vēlēšanām nav pretrunā ar konstitūciju.

Par prezidenta amatu kandidātu pagaidām reģistrēts tikai Sociāldemokrātiskās partijas izvirzītais Seima pagaidu spīkers Česlovs Juršens.

Atbalstītāju parakstu nepieciešamo skaitu iesniedzis Lietuvas eksprezidents Valds Adamkus, Zemnieku partijas un Jaunās demokrātijas partijas savienības izvirzītā Seima deputāte ekspremjere Kazimiera Prunskiene, kā arī laikraksta "Lietuvos aidas" izdevējs un redaktors Aļģirds Pilvelis, bijušais galvenais sarunvedis par Lietuvas dalību Eiropas Savienībā Petrs Austrevičs, laikraksta "Respublika" galvenais redaktors Vīts Tomkus un sociālās aizsardzības un darba ministre Vilija Blinkevičūte.

Desmit dienu laikā Galvenā vēlēšanu komisija pārbaudīs iesniegtos parakstus. Prezidenta amata pretendentu galīgo sarakstu Galvenā vēlēšanu komisija publiskos 18.maijā. Pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas notiks 13.jūnijā, vienā dienā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Lietuvas prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas tiks rīkotas tāpēc, ka Seims 6.aprīlī atcēla Rolandu Paksu no prezidenta amata par rupjiem konstitūcijas un prezidenta zvēresta pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!