No šodienas Lietuvas teritorijā tiek ieviesta maksa par galveno autoceļu izmantošanu, uzzināts Latvijas Autotransporta direkcijā (ATD).
Transportlīdzekļu īpašniekiem vai to autovadītājiem būs jāmaksā atsevišķi par katru autobusu, kravas transportlīdzekli vai kombinēto transportlīdzekli atkarībā no pilnās masas.

Tā attieksies uz autobusiem, kuru pilnā masa nepārsniedz piecas tonnas, ar vairāk nekā astoņām pasažieru vietām, autobusiem ar vairāk par 22 pasažieru vietām, kā arī kravas transportlīdzekļiem ar pilnu masu līdz 40 tonnām. Jāmaksā būs arī par vairākiem citiem speciālajiem pārvadājumiem paredzētajiem transportlīdzekļiem.

Maksa par dienu būs 20 liti (aptuveni 3,97 lati). Par nedēļu maksa būs no 40 litiem (7,94 latiem), bet par mēnesi - no 80 litiem (15,8 latiem). Visa gada tarifs šogad būs no 400 litiem (79 latiem), bet nākamgad - no 900 litiem (178 latiem).

Auto īpašniekiem vai šoferiem būs jāmaksā par 18 A kategorijas ceļu izmantošanu.

Ceļu lietošanas maksu varēs nomaksāt bankā pirms brauciena vai brauciena laikā. Maksājumu dokumentā jābūt norādītam maksājuma periodam - par vienu dienu, nedēļu, mēnesi vai gadu. Maksājums par vienu dienu būs derīgs 24 stundas no norādītā perioda sākuma. Kā informē ATD, vairākos robežpunktos banka strādās visu diennakti.

Kontroles laikā uz ceļa tiks pārbaudīts, vai transportlīdzekļa īpašniekam vai autovadītājam ir atbilstoši bankā apstiprināti maksājumu dokumenti vai arī ar uzņēmuma zīmogu un vadītāja parakstu apstiprinātas maksājuma dokumentu kopijas.

Vairāki transportlīdzekļi būs atbrīvoti no maksas. Atbrīvoti būs transportlīdzekļi, kas pieder Lietuvas Iekšlietu ministrijai un tai pakļautajām institūcijām, kas paredzēti karadarbībai, militārajām apmācībām un citām apmācībām, urbšanai, kā arī ugunsdzēšanai.

Atbrīvoti būs arī municipālajām institūcijām un nevalstiskajām invalīdu organizācijām piederoši transportlīdzekļi, kas pielāgoti personu ar invaliditāti pārvadāšanai, veselības aprūpes iestādēm piederoši neatliekamās palīdzības transportlīdzekļi, pašvaldību vai pašvaldību uzņēmumu autobusi skolēnu pārvadāšanai, transportlīdzekļi, kas tiek izmantoti ceļu uzturēšanā.

No maksas būs atbrīvoti arī ārvalstīs reģistrēti transportlīdzekļi, kas brauc novērst dabas katastrofu radītos postījumus vai veikt humānās palīdzības misijas, kā arī transportlīdzekļi, kas ir daļa no citu valstu militārās aizsardzības spēku sistēmas. Par ceļu izmantošanu nebūs jāmaksā arī regulāro pasažieru pārvadājumu veicējiem vietējas nozīmes transporta tīklos.

Iegūtie līdzekļi tiks ieskaitīti Lietuvas valsts budžetā ceļu uzturēšanas un attīstības programmā.

Kā sacīja VAS "Latvijas valsts ceļi", arī Latvijā tiek izvērtēta doma par maksas ieviešanu kravu pārvadātājiem par autoceļu izmantošanu, tomēr pagaidām to nav plānots realizēt.

Kā uzskata ceļu pārvaldītājs, pašreizējā situācijā maksas ieviešana kravu pārvadātājiem nebūtu realizējama gan tādēļ, ka tādā veidā tiktu samazināta Latvijas pārvadātāju konkurētspēja, gan sistēmas ieviešanas administratīvo izmaksu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!