Lietuva pirmdien svin Neatkarības atjaunošanas dienu - 91.gadskārtu, kopš Lietuvas padome pieņēma aktu par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku.

1918. gada 16. februārī Lietuvas padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Šogad svētku pasākumos Viļņā kopā ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku piedalīsies arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis.

Pirmdienas rītā Viļņas Rasu kapsētā tiks godināta Neatkarības akta parakstītāju piemiņa. Saskaņā ar tradīciju jau piektdien Lietuvas prezidenta pilī svinīgā ceremonijā Neatkarības akta parakstītāju tuviniekiem tika nodoti ziedi, ko valsts svētku dienas rītā paredzēts nolikt uz kapiem.

Pusdienlaikā Viļņā, Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils, kā ik gadus šai dienā, tiks uzvilkti visu triju Baltijas valstu karogi, bet Viļņas katedrālē un citos Lietuvas dievnamos notiks svinīgas mises. Svinīgs brīdis paredzēts arī pie nama Viļņā, kur pirms 91 gada tika parakstīts Lietuvas Neatkarības atjaunošanas akts.

Vakarā Neatkarības atjaunošanas dienas svinības notiks gan Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī, gan Viļņas Rātslaukumā, kur paredzēts koncerts "Cilvēku Lietuva".

Dažādi svētku pasākumi gaidāmi arī citās Lietuvas pilsētās. Piemēram, pie autoceļiem ap Kauņu svētku dienas rītā dežurēs policisti un studenti, kas apturēs mašīnas, sveiks autovadītājus un dāvinās viņiem Lietuvas karodziņus, pusdienlaikā skvērā pie Vītauta Dižā kara muzeja tiks uzvilkts Vīša krusta ordeņa karogs, bet vēlāk pie kādreizējās prezidenta mītnes iecerēta teatralizēta tikšanās ar pazīstamiem Kauņas vēsturiskajiem personāžiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!