Lietuvas prezidents Valds Adamkus un Krievijas Kaļiņingradas apgabala gubernators Vladimirs Jegorovs, tiekoties Palangā, apsprieduši savstarpējo sadarbību ekonomikas, vides aizsardzības un transporta jomā, ņemot vērā faktu, ka Lietuva ir viena no vadošajām investorēm apgabalā.
Kā atzinis viesis, pušu ekonomiskie un tirdzniecības sakari vēršas plašumā. Kaļiņingradas apgabalā darbojas aptuveni pustūkstotis uzņēmumu ar Lietuvas kapitālu. Lietuva jau šobrīd ir viena no vadošajām investorēm apgabalā, un tās investīciju apjoms aizvien pieaug.

Sarunās, kas beidzās naktī uz piektdienu, tika skartas arī problēmas, kas saistītas ar Maskavas prasību nodrošināt bezvīzu koridora izveidošanu starp Kaļiņingradu un pārējo Krieviju pēc Lietuvas iestāšanās Eiropas Savienībā.

Lietuvas prezidents minēja arī jautājumu par Krievijas plānoto naftas ieguvi no platformas Baltijas jūrā, aptuveni piecu kilometru attālumā no Lietuvas jūras robežas un netālu no Kuršu kāpām, kuras kā unikāls dabas objekts iekļautas pasaules mantojuma sarakstā. Jegorovs norādīja, ka atradnes D-6 apgūšana vēl nav sākta un šobrīd vides eksperti izvērtē projekta iespējamās ekoloģiskās sekas.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka šobrīd tiek rekonstruēta Nemanas celulozes rūpnīca un tas ļaus būtiski samazināt ūdens piesārņojumu.

Kaļiņingradas apgabala gubernators uzturas Lietuvā, lai piedalītos Klaipēdas 750.gadadienas svinībās. Ceturtdien ar apsveikuma runu pie klaipēdiešiem vērsās arī Sanktpēterburgas apgabala gubernators Vladimirs Jakovļevs, kas piektdien uzaicināts uz prezidenta Adamkus rīkotām pusdienām Palangā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!