Lietuvas valdība nolēmusi no 1. marta iedibināt Lietuvas Republikas kultūras atašeja amatu savas valsts vēstniecībā Rīgā. Latvijā rezidējošais atašejs vienlaikus strādās arī Igaunijā.
Tādējādi iecerēts nodrošināt vēl ciešāku Baltijas valstu sadarbību un efektīvāku Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kultūras ministru 1994. gadā parakstītā līguma īstenošanu. Lietuvas kultūras atašejs palīdzēs realizēt būtisku savas valsts ārpolitisko mērķi - sekmēt reģionālo sadarbību un Baltijas valstu trīspusējo dialogu.

Vienlaikus Lietuvas kultūras atašeju amati tiek iedibināti arī Lietuvas Republikas diplomātiskajās pārstāvniecībās Īrijā, Austrijā, Baltkrievijā un Spānijā, turklāt atašejs Austrijā pildīs tādus pašus pienākumus arī Horvātijā.

Īrijā šobrīd dzīvo aptuveni 100 000 lietuvieši, intensīvi attīstās Lietuvas un Īrijas kultūras dialogs, un atašeja darbība veicinās iespējas parādīt Lietuvas kultūru Īrijā jaunos aspektos.

Ar Austriju Lietuvu saista īpaša sadarbība - gan Viļņa, gan Linca Austrijā pasludinātas par 2009.gada Eiropas kultūras galvaspilsētām, un dažu kopīgu projektu īstenošana jau sākusies.

Ar Horvātiju Lietuva pērnvasar parakstīja vienošanos par sadarbību kultūras, izglītības un zinātnes jomā.

Lietuvu un Baltkrieviju jau vieno ilgtermiņa sadarbības programmas, turklāt kultūras sadarbība saskan ar Lietuvas ārpolitiskajiem mērķiem - sekmēt demokrātiskos procesus Eiropas Savienības (ES) austrumu kaimiņvalstīs, attīstot labas kaimiņattiecības.

Spānijā darbojas pat septiņas lietuviešu kopienas un izveidots Lietuviešu izglītības un kultūras informācijas centrs Almerijā, bet lietuviešu profesionālā māksla šai valstī netiek aktīvi prezentēta, tāpēc atašejam būs jāsekmē iespējas to pienācīgi parādīt gan Spānijas lietuviešiem, gan pašiem spāņiem.

Līdz ar to Lietuvas kultūru ārzemēs pārstāvēs 17 kultūras atašeji, kas pilnvaroti pildīt šos pienākumus 22 pasaules valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!