Lietuvas bijušais parlamenta priekšsēdētājs un konservatīvo līderis Vītauts Landsberģis pirmdien komentēja prezidenta Valda Adamkus neseno valsts vizīti Maskavā, norādot, ka Viļņai nav jālūdz Krievijas atļauja iestāties Eiropas Savienībā (ES).
Pat pirms uzņemšanas ES Lietuva var piedalīties un tai jāpiedalās ES un Krievijas sarunās par turpmāko Kaļiņingradas apgabala statusu Eiropas kontekstā, teica Landsberģis.

Vadošais labējā spārna politiķis atzinīgi novērtēja valsts vadītāja lomu vizītes gaitā un uzsvēra viņa "diplomātisko nostāju", kā ļoti nozīmīgu kvalificējot Lietuvas un Krievijas prezidentu parakstīto kopīgo paziņojumu.

Pēc viņa teiktā, Krievija atkārtoti apstiprinājusi katras valsts izvēles tiesības.

"Tā kā Lietuva tūlīt var tikt uzaicināta pievienoties NATO, šāda vairākkārt atkārtota frāze iegūst specifisku saturu. Citiem vārdiem sakot, Krievija atzīst Lietuvas tiesības iestāties NATO, kaut gan, pēc Vladimira Putina teiktā, Krievija neatbalsta šādu izvēli," teica Landsberģis.

Bijušais spīkers minēja arī, viņa vārdiem sakot, Krievijas vēlēšanos uzlabot abu valstu likumus jautājumā par militāro transportu un tranzītu, kā arī bīstamu kravu transportēšanu cauri Lietuvas teritorijai.

"Izskatās tā, it kā Krievija vēlētos saistīt Lietuvu ar ilgtermiņa militārā tranzīta līgumu, taču Lietuva nepadevās, jo šī problēma ir mākslīgi radīta un īslaicīga. Daudzas pazīmes liecina, ka Krievija ir noraizējusies galvenokārt par šādas sadarbības līgumu ar Lietuvu, nevis par pašu militāro transportu," teica Landsberģis.

Konservatīvo līderis atzinīgi novērtēja Krievijas solījumu uzlabot divpusējās tirdzniecības klimatu un pauda cerību, ka Krievija mīkstinās ierobežojumus un ieņems konstruktīvāku nostāju sadarbības procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!