Foto: DELFI.lt

Lietuvai otrdien piegādātas divas pirmās kājnieku kaujas mašīnas "Vilkas", ko tā iepērk no Vācijas, paziņojusi Aizsardzības ministrija, norādot, ka pēc gadu ilgušiem izmēģinājumiem Vācijas un Nīderlandes poligonos un testēšanas centros sākusies šo mašīnu sērijveida ražošana.

Pirmās divas kaujas mašīnas Lietuvā bija paredzēts nogādāt jau martā, taču piegāde aizkavējās. Kavēšanās iemeslus ministrija nemin. Abas pirmās mašīnas tiks piegādātas Lietuvas dižkunigaiša Aļģirda armijas bataljonam Ruklā, bet tikai pēc to oficiālas pieņemšanas šīs bruņumašīnas tiks nodotas Lietuvas Bruņoto spēku lietošanā.

Pērn novembrī Lietuva saņēma divus šo bruņumašīnu prototipus, kas piedalījās Lietuvas Bruņoto spēku simtgades parādē, bet vēlāk tika nogādāti atpakaļ Vācijā testēšanai.

Jau ziņots, ka Lietuva saskaņā ar 2016.gadā parakstītu līgumu no Vācijas iepērk 88 šādas bruņumašīnas, ko paredzēts piegādāt līdz 2021.gada nogalei, bet šā gada laikā Lietuvai būtu jāsaņem 15 mašīnas.

Divas mašīnas bez kaujas torņiem un prettanku sistēmām Lietuvai tika piegādātas jau 2017.gada decembrī, bet tās paredzētas karavīru apmācīšanai. Bruņumašīnas Lietuvai ražo Vācijas konsorcijs, bet kaujas torņi ražoti Izraēlā. Šis pirkums ir lielākais Lietuvas Bruņoto spēku vēsturē, un tā kopējā summa sasniedz 386 miljonus eiro.

Lai gan šo kājnieku kaujas mašīnu oriģinālais nosaukums ir "Boxer", Lietuvai piegādātās bruņumašīnas sauksies "Vilkas". Ar tām tiks apgādāti Lietuvas armijas Sauszemes spēku bataljoni Alītā un Ruklā, kas veido armijas ātrās reaģēšanas spēku pamatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!