Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien, 7. septembrī, telefonsarunā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu aicinājis aliansi saglabāt modrību, vērīgi sekojot situācijai Baltkrievijā, un "būt gatavai aizstāvēt sabiedrotos no jebkādas agresijas".

Kā Ārlietu ministrijas paziņojumā norādījis Linkevičs, sarunas gaitā atzīts, ka pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti nepārprotami viltoti, Baltkrievijā ar rupju spēku tiek apspiesti sabiedrības mierīgie protesti un apcietināti tūkstošiem protestētāju, pret kuriem ieslodzījumā tiek vērsta vardarbība.

"Sarunas laikā mēs pievērsām uzmanību Baltkrievijas amatpersonu nepamatotajām apsūdzībām aliansei un tās valstīm par militārā potenciāla kāpināšanu reģionā. Minska nežēlo pūliņus, uzdodot izdomātu ārēju apdraudējumu kā ieganstu, lai izrēķinātos ar protestētājiem,“ viņš uzsvēris.

"Visas NATO valstis vienprātīgi aicina Minsku ievērot cilvēka pamattiesības un brīvības un pauž atbalstu Baltkrievijas suverenitātei, teritoriālajai integritātei un neatkarībai," piebildis Lietuvas ārlietu ministrs.

Viņš arī pateicies Stoltenbergam par NATO ātro reakciju uz Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu.

Jau ziņots, ka NATO piektdien aicināja veikt starptautisku izmeklēšanu Navaļnija saindēšanas lietā, vienlaikus pieprasot Krievijai, lai tā starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) atklāj informāciju par nervus paralizējošās vielas "Novičok" programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!