Foto: Reuters/Scanpix
Lietuvas Seima vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās Darba partijas līderis Viktors Uspaskihs pirmdien paziņoja, ka, lemjot par jaunās atomelektrostacijas (AES) celtniecību Visaginā, ir jāņem vērā valsts centieni iegūt enerģētisko neatkarību, tomēr galvenais esot ekonomiskie aprēķini.

"Ir jāizvērtē viss: gan tas, par ko runā [premjerministra Andra Kubiļus vadītā konservatīvā partija] "Tēvzemes savienība [-Lietuvas kristīgie demokrāti]", - enerģētikas neatkarība. Bet ar enerģētikas neatkarību ir svarīgi nenodarīt kaitējumu neatkarīgai ekonomikai. Te ir vajadzīgs līdzsvars, lai viena vilka vietā neuzskrietu citam, citai lielai nelaimei," žurnālistiem klāstīja Uspaskihs, kurš iepriekš paziņoja, ka svētdien rīkotajā referendumā nobalsojis par AES būvniecību Lietuvā.

"Mēs lieliski zinām, ka šodien nav iespējams atbildēt uz jautājumu par to, cik maksās enerģijas ražošana, jo nav projekta. Vai mēs varēsim integrēties Eiropas Savienības enerģētikas tīklos - nav projekta, nav atbildes," sacīja Uspaskihs.

Viņš teica, ka tikai kodolatkritumu glabātuves vien, pēc provizoriskiem aprēķiniem, izmaksāšot divus līdz trīs miljardus litu (400 līdz 600 miljonus latu).

"Viss tas ir jāsarēķina un jāpārskata, vai Lietuvas ekonomika to pavilks. Un vēl - vai piekritīs latvieši un igauņi, mūsu valsts viena pati neizvilks šo projektu," uzsvēra Darba partijas līderis.

Jau ziņots, ka svētdien Lietuvā notikušajā konsultatīvajā referendumā par Visaginas AES būvniecību vairāk nekā 60% dalībnieku nobalsojuši pret AES celtniecību, tomēr biļetenu skaitīšana pirmdien turpinās un vēl nav skaidrs, vai balsotāju aktivitāte ir sasniegusi 50%, lai referendumu uzskatītu par notikušu. Lai gan Seima vēlēšanās aktivitāte nedaudz pārsniedza 50%, ne visi parlamenta vēlēšanās balsojušie ir piedalījušies arī referendumā.

Saskaņā ar daļējiem provizoriskajiem rezultātiem opozīcijā esošā populistiskā Darba partija Seima vēlēšanās ieguvusi visvairāk balsu - 22,67%. Otrajā vietā ar 19,58% balsu ir opozīcijā esošā Sociāldemokrātu partija. To vada Aļģirds Butkevičs, kurš agrāk ir bijis finanšu ministrs un transporta un sakaru ministrs. Darba partija un sociāldemokrāti ir vienojušies sākt konsultācijas par valdošās koalīcijas veidošanu ar opozīcijā esošo populistisko partiju "Kārtība un taisnīgums", kuru vada impīčmenta ceļā no prezidenta amata atceltais Rolands Pakss. Partija "Kārtība un taisnīgums" ieguvusi 9,07% balsu un ir ceturtajā vietā.

Lietuvā svētdien līdz ar parlamenta vēlēšanām notika konsultatīvs referendums par Visaginas atomelektrostacijas ( AES) būvniecību.

Balsotājiem bija jāatzīmē atbilde "jā" vai "nē" uz apgalvojumu "Es atbalstu jaunas atomelektrostacijas būvniecību Lietuvas Republikā".

Iepriekš sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka vairākums Lietuvas iedzīvotāju ir pret AES būvniecību.

Tā kā referendums bija konsultatīvs, tā rezultāti nebūs juridiski saistoši.

Rīkot referendumu jūlijā nolēma Lietuvas Seims.

Lietuva plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Par projekta stratēģisko investoru izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi". Valdība plāno AES būvniecību sākt 2014.gadā, bet elektrības ražošanu tajā paredzēts uzsākt 2020.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!