Lietuvas parlaments ceturtdien apstiprināja premjerministra Rolanda Paksa izveidotās koalīcijas valdības programmu, par kuras galveno prioritāti pasludināta iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Pēc tam jaunā valdība nodeva zvērestu.
Par jaunās valdības programmu nobalsoja 72, bet pret - 48 deputāti, 16 parlamentārieši atturējās. Pavisam Seimā ir 141 deputāts.

Paksa vadītās Liberālās savienības un sociālliberālās Jaunās savienības koalīcijas valdība apņēmusies turpināt Lietuvas virzību uz NATO un Eiropas Savienību, kā arī turpināt reformu un privatizācijas procesu.

Valdība apņēmusies arī veicināt investīcijām labvēlīgas vides rašanos, uzņēmumu ienākumu nodokli aizstājot ar nodokli dividendēm.

Tā plāno arī samazināt pievienotās vērtības nodokli apkurei, lai atvieglotu izdevumu nastu ģimenēm, kā arī celtniecības nodokli, lai veicinātu jaunu ēku celtniecību.

Valdība arī solījusi samazināt ienākumu nodokli līdz 24 procentiem līdzšinējo 34 procentu vietā.

Jaunā valdība apņēmusies īstenot stingru fiskālo politiku un gādāt par lita stabilitāti.

Valdība atbalsta to, ka lits turpmāk vairs netiek piesaistīts ASV dolāram, bet gan eiro, taču tā pagaidām nav norādījusi konkrētu laiku, kad tas varētu notikt. Lietuvas Banka paziņojusi, ka litu varētu piesaistīt eiro ne ātrāk kā 2001.gada otrajā ceturksnī.

Lietuvas valdības programma paredz, ka lauksaimniecībai tiks piešķirti 10 procenti valsts budžeta līdzekļu, bet izglītībai - 1,5 procenti valsts iekšējā kopprodukta.

Pēc programmas apstiprināšanas jaunā valdība nodeva zvērestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!