Foto: Valsts kanceleja
Lietuvā svētdien notiek vietējo pašvaldību vēlēšanas, kas būs svarīgs pārbaudījums labējā centra valdībai pēc dziļās ekonomiskās lejupslīdes.

Konservatīvo premjerministrs Andrjus Kubiļus, kurš uzvarēja 2008.gada vispārējās vēlēšanās laikā, kad Lietuvā sākās ekonomiskā krīze, ir veicis stingrās taupības pasākumus un tagad sagaida reakciju.

"Ņemot vērā nelabvēlīgo situāciju nacionālā līmenī, 20% deputātu vietu zaudēšanu pašvaldībās mēs neuzskatītu par neveiksmi," aģentūrai AFP teica konservatīvo parlamenta deputāts Jurģis Razma.

Kreisi centriskās ievirzes sociāldemokrāti, kuri zaudēja varu 2008.gadā, cer iegūt no valdības likstām. Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Aļģirds Butkevičs aģentūrai AFP pauda pārliecību, ka viņa partija izies vadībā 60 pašvaldību vēlēšanās.

Taču Viļņas Starptautisko attiecību un politikas zinātnes institūta analītiķis Alvids Lukosaitis uzskata, ka aina ir sarežģītāka. "Ja mēs runājam par Lietuvu kopumā, nedomāju, ka konservatīvajiem būs iemesls svinībām," aģentūrai AFP teica Lukosaitis, gan norādot, ka "abu smagsvaru - konservatīvo un sociāldemokrātu - nozīme var ievērojami mazināties".

Vēlētāju balsis var iegūt arī citas kreisās un populistiskās partijas, turklāt saskaņā ar jauno likumu pirmo reizi vēlēšanās var balotēties neatkarīgie kandidāti. Iepriekš kandidātiem bija jābūt kādas partijas sarakstā.

"Neatkarīgie apgalvo, ka visu ļaunumu Lietuvā, sākot no korupcijas un beidzot ar augstām apkures cenām, radot partijas. Daži vēlētāji var viņos ieklausīties," sacīja Lukosaitis.

Globālā krīze deva smagu triecienu Lietuvai. 2009.gadā ekonomika saruka par 14,8%, pirms 2010.gadā tika panākts 1,3% pieaugums. Šā gada pieauguma prognoze ir 3,3%, taču sabiedrības noskaņojums joprojām ir drūms.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cilvēki visvairāk nobažījušies par augstajām apkures cenām aukstajā ziemā, kā arī arī par sliktajiem ceļiem un korupciju.

Bažas izraisa arī algu samazināšana, bezdarbs un citas likstas, taču tās neietilpst pašvaldību kompetencē.

"Konservatīvie sagrauj visu. Paskatieties uz benzīna, apkures, maizes, cukura cenām. Bet algas slīd uz leju, pensijas samazinās, Kādam kaut kas ir jādara," teica Viļņas taksometra šoferis Anatolijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!