Lietuvas premjerministrs, Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas (LSDP) līderis Aļģirds Brazausks pirmdienas vakarā netieši aicināja prezidentu Rolandu Paksu atkāpties no amata.
Brazausks pirms tam piedalījās LSDP prezidija un Seima frakcijas kopīgā sēdē, kurā tika apspriesti Seima īpašās komisijas secinājumi, ka prezidenta Rolanda Paksa un viņa padomnieku sakaru dēļ ar apšaubāmas reputācijas personām Pakss "ir bijis un joprojām ir" ietekmējams, un tas rada draudus valsts drošībai.

"Es nekad neesmu bijis kategorisku lietu piekritējs, bet, novērtējot visu situāciju un komisijas viedokli, es šodien atkāptos no amata, ja būtu prezidents," sacīja Brazausks pēc LSDP prezidija un Seima frakcijas sēdes.

Atbildot uz jautājumu par šāda lēmuma motīviem, Brazausks kā pirmo minēja komisijas secinājumus, "kuriem nevar nepiekrist", bet kā otro minēja "vispārējo viedokli, kas veidojas mūsu sabiedrībā". Pēdējo divu nedēļu laikā Viļņā ir notikuši vairāki mītiņi, kuru dalībnieki pieprasīja Paksa atkāpšanos.

"Visu novērtējot, alternatīvas nebija," sacīja Brazausks, komentējot sociāldemokrātu lēmumu piekrist komisijas secinājumiem. Brazausks tomēr nepiekrita, ka pašlaik pastāvot draudi valsts drošībai.

"Es neredzu pamatojumu runāt par kādiem draudiem valsts drošībai; tomēr, ja runā par prezidentu, tad daži fakti nav noliedzami," teica Brazausks.

Brazausks bija Lietuvas prezidents no 1993. līdz 1998.gadam.

Pakss, pirmdienas vakarā tiekoties ar Alītas pilsētas iedzīvotājiem, paziņoja, ka negrasās atkāpties no amata Seima komisijas secinājumu dēļ, un uzsvēra, ka jebkurš pārkāpums ir jāpierāda.

Ja prezidents pats neatkāpsies, tad Seimā var tikt sākts impīčmenta process. Prezidenta impīčmentu atbalsta ne tikai opozīcijas, bet arī valdošo partiju pārstāvji. Premjerministrs uzsvēra, ka valstij būtu labāk, ja impīčments nebūtu vajadzīgs.

Seima spīkers Artūrs Paulausks pirmdienas vakarā netieši aicināja prezidentu negaidīt impīčmenta sākšanu un atkāpties no amata. Atšķīrībā no premjerministra Seima spīkers uzskata, ka prezidenta ietekmējamība rada draudus valsts drošībai. Paulausks sacīja, ka atbalstīs impīčmentu, ja prezidents pats neatkāpsies.

Lai sāktu impīčmenta procedūru, ir nepieciešama vismaz 36 Seima deputātu piekrišana. Lai panāktu prezidenta impīčmentu, ir nepieciešams 85 parlamenta deputātu atbalsts. Pavisam Seimā ir 141 deputāts, taču četras deputātu vietas ir vakantas.

Tiek uzskatīts, ka parakstu vākšana impīčmenta atbalstam sāksies pēc tam, kad Seims otrdien nolems, vai tas atbalsta komisijas secinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!