Foto: DELFI.lt
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien paziņojusi, ka ir kategoriski pret ekonomisku sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju vai šīs valsts nozīmīgākajiem uzņēmumiem.

"Es esmu kategoriski pret sankciju noteikšanu pret pašu valsti vai pret uzņēmumiem, kam ir tieša ietekme uz Baltkrievijas valsts budžeta ieņēmumiem," kopīgajā preses konferencē ar Lietuvas premjeru Andri Kubiļu sacīja Grībauskaite.

Kamēr Eiropas Savienības dalībvalstis apsver jaunu sankciju noteikšanu pret Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu, Lietuvas prezidente paziņojusi, ka sist ekonomiskās grūtībās nonākušajai Baltkrievijai "zem jostasvietas" ir nepieņemami.

"Sist zem jostasvietas, kad valsts ir ekonomiski sarežģītā situācijā, ir nepieņemami. Tā [Baltkrievija] ir mūsu kaimiņš -- patīk mums tās vadītājs vai nē. Ekonomiskās sankcijas pirmām kārtām skars ikvienu iedzīvotāju, bet tas nozīmē arī mūsu kaimiņu," teica Grībauskaite.

Pēc prezidentes teiktā, Lietuva atbalsta tikai sankcijas pret konkrētām personām.

Lietuvas amatpersonas par ekonomisko sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju līdz šim izteikušās noraidoši, jo tās varot veicināt Krievijas ietekmes palielināšanos Baltkrievijā un kaitēt Lietuvas uzņēmējiem.

"Mums patiesi ir svarīga Baltkrievijas kā suverēnas valsts nākotne un perspektīvas," Lietuvas premjerministrs Kubiļus teica kopīgajā preses konferencē ar Grībasukaiti.

ES valstis jau kādu laiku apsver ekonomisko sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu par izrēķināšanos ar politisko opozīciju un cilvēktiesību pārkāpumiem. Pagaidām ES aprobežojusies ar politiskām sankcijām un aizliegumu augsta ranga baltkrievu amatpersonām iebraukt ES dalībvalstīs.

Pirmdien ES valstu ārlietu ministri sanāksmē Briselē nolēma attiecināt sankcijas uz vairākiem Baltkrievijas tiesnešiem, kas notiesājuši opozīcijas pārstāvjus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!