Lietuvas prezidents Valds Adamkus pirmdienas vakarā parakstīja dekrētu, ar kuru iecēla jaunās premjerministra Rolanda Paksa vadītās valdības ministrus.
Prezidents parakstīja dekrētu pēc tikšanās ar valdību veidojošās Jaunās politikas koalīcijas līderiem - Seima priekšsēdētāju, sociālliberālās Jaunās savienības līderi Artūru Paulausku un jaunās valdības premjeru, Liberālās savienības priekšsēdētāju Rolandu Paksu. Šīs abas partijas pēc 8.oktobrī notikušajām Seima vēlēšanām paziņoja par nodomu veidot valdību.

Par finansu ministru iecelts Jons Ļongins, par ekonomikas ministru - Eugēnijus Maldeiķis, kuri šajos amatos bija arī iepriekšējās Paksa valdības laikā pagājušajā gadā. Par kultūras ministru iecelts Nacionālās filharmonijas vadītājs Ģintauts Kevišs, par tieslietu ministru - advokāts Ģintauts Bartkus, par aizsardzības ministru - Lietuvas misijas NATO vadītājs Lins Linkevičus, par satiksmes un sakaru ministru - Lietuvas Ceļu pārvaldes priekšnieks Ģintars Strjauks. Visus šos politiķus ministru amatos izvirzīja Liberālā savienība.

Par ārlietu ministru iecelts Lietuvas vēstnieks Polijā Antans Vaļonis, par sociālās drošības un darba aizsardzības ministri - pašreizējā ministre Vilija Blinkevičūte, par veselības aizsardzības ministru - Klaipēdas slimnīcas galvenais ārsts Vincs Janusonis, par iekšlietu ministru - līdzšinējais iekšlietu ministra vietnieks Vītauts Markevičus, par izglītības ministru - Šauļu universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Aļģirds Monkevičs, par lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru - korporācijas "Matininkai" vadītājs Ķēstutis Kristinaitis. Šos politiķus ministru amatos izvirzīja "Jaunā savienība".

Pagaidām prezidents nav iecēlis vides aizsardzības ministru, jo liberāļi nespēj izlemt, kuru vēlas redzēt šajā amatā.

Pakss vadīs 11.vadību kopš Lietuvas neatkarības atjaunošanas. Viņš stāsies amatā pēc tam, kad Seims būs apstiprinājis viņa valdības programmu un jaunie ministri būs nodevuši zvērestu. Paredzams, ka tas notiks nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!