Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Kazimirs Lukausks brīdinājis, ka putnu gripa vēl nekad nav tik ļoti pietuvojusies Lietuvai kā šobrīd, kad tā konstatēta Polijā. Viņš aicinājis pret šo situāciju izturēties ļoti nopietni.
Pirmdien Lukausks tikās ar Lietuvas premjerministru Ģediminu Ķirķilu un informēja viņu par kontroles pasākumiem pie abu valstu robežas, kur kopš pagājušās nedēļas tiek stingrāk pārbaudīta pārvadājamā putnu gaļa un mājputni. Trešdien dienesta vadītājs runās par situāciju valdības sēdē.

Pārtikas un veterinārā dienesta un muitas darbinieki pašlaik visu diennakti strādā arī mobilajās kontroles grupās, kuras veic pārbaudes uz Lietuvas ceļiem. Tiek kontrolētas arī putnu fermas, tirdzniecības vietas un tirgi.

Pastāvīgi tiek uzturēti kontakti ar kaimiņvalstīm - ne vien ar Poliju, bet arī ar Baltkrieviju, Kaļiņingradas apgabalu un Latviju.

Pēc Lukauska teiktā, šobrīd Pārtikas un veterinārais dienests kontrolē situāciju.

Speciālisti atgādina iedzīvotājiem, ka putnu gaļu uzturā drīkst lietot, bet tikai pēc rūpīgas termiskās apstrādes.

Par pirmo putnu gripas perēkli kādā tītaru fermā Polijas vidienē, netālu no Plockas, tika paziņots decembra sākumā. Polija enerģiski ķērās pie slimības perēkļu apkarošanas, bet nesteidzās informēt par to kaimiņvalsti.

Lietuva pirmās oficiālās ziņas saņēma no Eiropas Komisijas (EK) un uz pāris dienām apturēja putnu gaļas importu no Polijas, bet vēlāk drošības pasākumus mīkstināja, kad arī pati EK nolēma apturēt importu tikai no slimības skartās Mazovijas vojevodistes.

Tomēr Lietuva saviem uzņēmējiem joprojām iesaka neiepirkt putnu gaļu no aizdomīgām vietām.

Neskatoties uz to, pirms dažām dienām Kauņas Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti kioskos atklāja neskaidras izcelsmes tītara gaļu, ko izplatīja kompānija "Alvyduva".

Putnu gripas kontroles jautājumus pirmdien apsprieda arī Lietuvas Iekšlietu ministrijas Ārkārtējo situāciju komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!