Lietuvas referendumā par iestāju Eiropas Savienībā (ES) pa pastu jau ir nobalsojuši 69,4 tūkstoši vēlētāju, informēja Galvenā vēlēšanu komisija.
Pēc komisijai iesniegtiem pasta kompānijas "Lietuvos pastas" datiem, no 29.aprīļa līdz 2.maijam savās dzīvesvietās nobalsojuši 40,7 tūkstoši, īpašajās pasta nodaļās tādās vietās kā slimnīcas un ieslodzījuma vietas - 4,7 tūkstoši, bet parastajās pasta nodaļās - 24 tūkstoši vēlētāju.

No pagājušās trešdienas Lietuvas vēlētāji var balsot arī pagaidu pasta nodaļās lielākajos tirdzniecības centros. Brīvdienās balsošana pa pastu netiek rīkota.

Balsošana pa pastu Lietuvas eiroreferendumā notiek no 29.aprīļa līdz 8.maijam. Referendums tiks rīkots 10. un 11.maijā un to uzskatīs par notikušu, ja tajā piedalīsies vismaz puse no valsts 2,6 miljoniem vēlētāju.

Lietuvas prezidents Rolands Pakss piektdien uzlika veto likuma par Galvenās vēlēšanu komisijas darbību grozījumiem, kas paredzēja, ka no vēlētāju sarakstiem var izsvītrot tos Lietuvas pilsoņus, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs, tādējādi samazinot referendumā nepieciešamo minimālo balsotāju skaitu.

Šādus grozījumus Seims bija pieņēmis pēc vairāku deputātu iniciatīvas. Šie deputāti grozījumu nepieciešamību pamatoja ar to, ka tādējādi izdosies paaugstināt vēlētāju aktivitāti referendumā par Lietuvas iestāju ES un samazināt iespēju, ka referendums varētu izgāzties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!