Lietuvas Seima spīkers, nesen izveidotās Pilsoniskās demokrātijas partijas līderis Viktors Muntjans lūdzis prokuratūru sākt pirmstiesas izmeklēšanu pret Darba partijas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju Loretu Graužinieni, apsūdzot viņu neslavas celšanā.
Muntjans, kas bija viens no Darba partijas dibinātājiem, bet maija sākumā līdz ar vairākiem sekotājiem izstājās vispirms no tās frakcijas Seimā, bet pēc tam arī no pašas partijas, nosaucis par apmelojumiem Graužinienes izteikumus, ka viņš kā kādreizējais Darba partijas vēlēšanu štāba vadītājs nav varējis nezināt par partijas finansēm un noteikti ir par tām līdzatbildīgs.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes maija vidū sāka izmeklēšanu, lai noteiktu, vai Darba partijas vadītāji nav saņēmuši naudu par palīdzību Eiropas Savienības (ES) atbalsta saņemšanā un vai šīs partijas kasē nav nonākuši Krievijas speciālo dienestu līdzekļi.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas Ģenerālprokuratūra atzina, ka šai lietā būs jānopratina vairāki simti personu, bet dažiem jau nopratinātajiem cilvēkiem izvirzītas apsūdzības grāmatvedības uzskaites noteikumu pārkāpumos.

Piektdien Lietuvas Speciālās izmeklēšanas dienests, kas izmeklē Darba partijas lietu, uzklausīja arī Graužinieni. Pēc pusotru stundu ilgas pratināšanas viņa žurnālistiem sacīja, ka ar visiem finanšu jautājumiem nodarbojies partijas līderis Viktors Uspaskihs, kas šobrīd apturējis savas pilnvaras šajā amatā, bet vēlēšanu laikā partijas līdzekļi atradušies Muntjana pārziņā.

"Viktors Muntjans vadīja priekšvēlēšanu štābu, tāpēc es nevaru iedomāties, ka viņš būtu varējis nepārzināt finanses. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā štāba vadītājs ir augstāks par priekšsēdētāju. Ja tiks ierosināta lieta pret Darba partiju, tā būs politiska lieta," intervijā Lietuvas radio izteicās Graužiniene.

Muntjanu, kas ilgu laiku bija Darba partijas vadītāja vietnieks, Lietuvas Ģenerālprokuratūra šai lietā nopratināja jau trešdien. Pēc nopratināšanas spīkers apgalvoja, ka nav saņēmis nekādus līdzekļus nedz no partijas, nedz no tās vadītāja un ar visiem partijas finanšu jautājumiem nodarbojies personiski Uspaskihs.

Graužinienes izteiktās apsūdzības Muntjans kategoriski noliedz un apgalvo, ka nav parakstījis un pat nav bijis tiesīgs parakstīt nekādas atskaites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!