Foto: DELFI

Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija apkopojusi svētdien notikušo Seima vēlēšanu pirmās kārtas rezultātus par 351 no 1989 vēlēšanu iecirkņiem, kuros visvairāk balsu – 23,65% – ieguvusi valdošā Zemnieku un zaļo savienība.

Otrajā vietā šajos iecirkņos ierindojusies Darba partija ar 15,22% balsu, tai cieši uz pēdām seko lielākā opozīcijas partija "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" ar 15,17% balsu.

Lietuvas sociāldemokrātu partija pagaidām ieguvusi 10,94% balsu un Brīvības partija – 5,16% balsu.

Pārējās 12 partijas saskaņā ar šo iecirkņu datiem nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai Seimā, tomēr izredzes to pārsniegt ir gan pašlaik opozīcijā esošajai Lietuvas Republikas liberāļu kustībai ar 4,84% balsu, gan valdošajā koalīcijā ietilpstošajai Sociāldemokrātu darba partijai ar 4,77% balsu.

Lietuvas Seimā jāievēlē 141 deputāts, 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu – vienmandāta apgabalos.

Par deputātu mandātiem šajās vēlēšanās sacenšas 17 saraksti un 1754 kandidāti. Paredzams, ka visu deputātu ievēlēšanai vienmandāta apgabalos būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, kas notiks 25. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!