Saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem svētdien notikušajās Lietuvas Seima vēlēšanās uzvarējusi miljonāra Viktora Uspaskiha vadītā opozicionārā Darba partija.
Pēc 90% balsu apkopošanas rezultāti liecina, ka Darba partija ieguvusi 29,44% balsu.

Kā norādīja Lietuvas vēlēšanu komisijas vadītājs Zenons Vaigausks, šāds rezultāts Darba partijai nodrošinās aptuveni trešo daļu no 141 vietas parlamentā.

Otrajā vietā vēlēšanās ir sociāldemokrātu un sociālliberāļu koalīcija "Mēs strādājam Lietuvai", kas ieguvusi 20,68% balsu.

Konservatīvā Tēvzemes savienība ieguvusi 13,89% balsu, bet par gāztā prezidenta Rolanda Paksa jauno koalīciju "Kārtībai un taisnīgumam" nobalsojuši 11,66% iedzīvotāju. Liberālā un centra apvienība saņēmusi 8,3% balsu, bet Zemnieku un jauno demokrātisko partiju savienība ieguvusi 6,96% balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas piecu procentu barjeru.

Vēlēšanās piedalījās 44,3% Lietuvas balsstiesīgie iedzīvotāji.

Vēlēšanu komisija sākotnējos oficiālos rezultātus paziņos vai nu pirmdienas vakarā, vai otrdien, bet galīgie rezultāti tiks apkopoti nedēļas laikā.

Otrā vēlēšanu kārta notiks 24.oktobrī.

Uspaskihs svētdienas vakarā intervijā telekanālam TV3 sacīja, ka viņa partija veidos koalīciju no partijām, kas pārvarēs piecu procentu robežu un piekritīs īstenot lielāko daļu Darba partijas programmas punktu.

Viņš norādīja, ka koalīcijas partnerus izvēlēsies partijas padome, nevis organizācijas priekšsēdētājs.

Tajā pašā laikā Uspaskihs noraidīja iespēju veidot aliansi ar bijušā prezidenta Rolanda Paksa partiju.

"Manuprāt es nebūtu sliktākais premjerministrs salīdzinājumā ar tiem, kas ir ieņēmuši šo amatu Lietuvas 14 gadus ilgajā neatkarībā," sacīja Uspaskihs.

Viņš norādīja, ka Darba partija varētu palielināt profesionāļu skaitu daudzās jomās, kaut arī partijas biedru vārdi nav plaši pazīstami.

"Tas, ka viņi sabiedrībā nav labi pazīstami, neko daudz nenozīmē, jo cilvēki bieži vien kļūst slaveni ar saviem labajiem darbiem," sacīja Uspaskihs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!