Lietuvas Seims apstiprina likumprojektu par jauno Baltijas valstu un Polijas atomelektrostaciju, ko paredzēts būvēt Ignalinā. Par šo dokumentu otrdien balsoja 91 Seima deputāts, pret - viens, bet pieci parlamentārieši no balsošanas atturējās.
Likumprojektā paredzēts, ka Lietuva pārvaldīs 34% jaunās spēkstacijas akciju, bet Latvija, Igaunija un Polija - pa 22%, un par tās celtniecību būs atbildīgs nacionālais investīciju konsorcijs, kas tiks veidots uz valsts pārvaldītās kompānijas "Lietuvos energija" bāzes, piesaistot valsts kompāniju "Rytu skirstomieji tinklai" (RST) un privāto elektrotīklu sabiedrību VST. Lietuvas valsts pārvaldīs vismaz 51% nacionālā enerģētikas investora akciju.

Paredzēts uzcelt divus reaktorus, kuru kopējā jauda būtu 3200 megavati. Tiek lēsts, ka visa projekta vērtība varētu sasniegt 22 miljardus litu (4,5 miljardus latu). Lietuvai kā lielākās akciju paketes īpašniecei būs jānodrošina investīcijas 7,5 miljardu litu (1,53 miljardu latu) apmērā.

Jaunās spēkstacijas pirmā reaktora projektēšanu iecerēts sākt 2009.gadā un celtniecību pabeigt ap 2015.gadu, bet otrais reaktors tiktu projektēts un būvēts no 2012. līdz 2018.gadam.

Ar jaunās AES projektu tiek saistīti vēl divi projekti, kas paredz saslēgt Lietuvas energosistēmu ar Polijas un Zviedrijas energosistēmām. Šos darbus, kuru kopējās izmaksas Lietuvai varētu sasniegt miljardu litu (204 miljonus latu), paredzēts īstenot no 2009. līdz 2012.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!