Lietuvas skolotāji sola pavasarī rīkot beztermiņa streikus un jau šobrīd masveidā atsakās no klases audzinātāju pienākumiem, ziņu aģentūrai ELTA pastāstījis Lietuvas Izglītības darbinieku arodorganizācijas priekšsēdētājs Alekss Bružs.
Pēc viņa teiktā, jau tūlīt pēc brīvdienām audzināt klases atteikušies daudzi pedagogi Telšu, Pakrojas, Priekules, Mažeiķu, Alītas, Klaipēdas pilsētas un rajona skolās, bet vēlāk viņiem pievienojušies arī skolotāji no Zarasu un Vilkavišķu rajoniem, kuri pagājušā gada nogalē rīkotajos streikos nepiedalījās.

Kā sacījis Bružs, jau tagad ir gandrīz pilnīgi skaidrs, ka ar šiem soļiem vien skolotājiem neizdosies panākt prasīto algu paaugstinājumu, tāpēc tiek domāts par beztermiņa streiku, kas varētu sākties martā. Ceturtdien Telšos tiks rīkota arodorganizācijas locekļu apspriede, lai pārrunātu iespējamos streiku plānus.

"Piedalīsies visas skolas, kas jau streikojušas. Tām vairs nevajadzēs kārtot papildu formalitātes," sacījis arodorganizācijas vadītājs, bet atzinis, ka precīzu skaitu vēl nav iespējams nosaukt.

Kā norāda Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "Lrt.lt", tiek lēsts, ka beztermiņa streikā varētu piedalīties aptuveni 10 000 skolotāju jeb piektā daļa no visiem valsts pedagogiem.

Bružs piebildis, ka agrākajos streikos skolotāji pieprasīja no novembra algas paaugstināt par 20% un no janvāra - par 30%, bet tagad šīs prasības apvienotas un skolotāji vēlas panākt algu paaugstinājumu par 50%. Tiek prasīts arī samazināt darba slodzi.

Kā ziņots, decembrī valdība nolēma skolotājiem algas no šā gada sākuma palielināt par 15%, tas ir, par 11,3%, tāpat kā pārējiem budžeta iestādēs strādājošajiem, un vēl par 3,7% - kā pedagoģijas nozares darbiniekiem. Sākot no septembra, skolotāju algas tiks paaugstinātas vēl par 14,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!