Foto: stock.xchng

Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa trešdien noraidījusi partijas "Kārtība un taisnīgums" sūdzību par Lietuvas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) atteikumu reģistrēt dalībai parlamenta vēlēšanās partijas līderi Rolandu Paksu.

"Kārtība un taisnīgums" apgalvoja, ka CVK lēmums neatbilst Lietuvas Seima vēlēšanu likumam, jo komisijas locekļi to interpretējuši pēc savas saprašanas. Partija arī apgalvoja, ka vēlēšanu kandidātu saraksta reģistrēšana bez partijas priekšsēdētāja ir pretrunā likumam.

Kā jau ziņots, CVK atteicās reģistrēt Paksu dalībai gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Komisija šādu lēmumu pieņēma saskaņā ar Lietuvas Konstitucionālā tiesas 5.septembra atzinumu, ka Seima vēlēšanu likums, kas devis tiesības savu kandidatūru uz parlamenta deputāta amatu izvirzīt arī Paksam, ir pretrunā ar konstitūciju.

Lietuvas Seims šopavasar pieņēma likuma grozījumus, kas teorētiski pavēra Paksam ceļu uz parlamentu.

Saskaņā ar agrāko Seima vēlēšanu likuma redakciju viņam tāda iespēja bija liegta līdz mūža galam. Jaunā redakcija turpretī paredzēja, ka persona, ko Seims impīčmenta ceļā atcēlis no amata vai anulējis tai deputāta mandātu, nevarēs kandidēt parlamenta vēlēšanās četrus gadus no šā lēmuma spēkā stāšanās brīža.

Lietuvas parlaments prezidentu Paksu atcēla no amata 2004.gadā.
Impīčments bija balstīts uz viņam izvirzītajām apsūdzībām korupcijā un Lietuvas konstitūcijas pārkāpšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!