Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas jaunās konservatīvo un liberāļu valdošās koalīcijas premjerministra amata kandidāte Ingrīda Šimonīte trešdien nosauca topošās valdības ministru amatu kandidātus, tostarp ārlietu ministra amatam tiek virzīts pagājušajā mēnesī notikušajās Seima vēlēšanās uzvarējušās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" līderis Gabrieļus Landsberģis.

Ministru amatu kandidātus Šimonīte, kas vēlēšanās bija konservatīvo saraksta līdere un premjera amata kandidāte, paziņoja pēc tikšanās ar prezidentu Gitanu Nausēdu, kurā tika apspriesta jaunās valdības veidošana. Gaidāms, ka oficiāli Nausēda bijušo finanšu ministri Šimonīti par premjerministra amata kandidāti nosauks ceturtdien.

Pēc tikšanās ar prezidentu Šimonīte attālinātā preses konferencē sacīja, ka no konservatīvajiem darbam valdībā tiek virzīti Landsberģis ārlietu ministra amatam, vēsturnieks un ilggadējais Seima deputāts Arvīds Anušausks aizsardzības ministra amatam, ilggadējā Seima deputāte Agne Bilotaite iekšlietu ministra amatam, Seima deputāte Gintare Skaiste finanšu ministra amatam, bijušais ekonomikas ministrs Daiņus Kreivis enerģētikas ministra amatam, bijušais valsts kontrolieris Arūns Duļķis veselības ministra amatam, bijusī Kauņas Tehnoloģiju universitātes rektora vietniece Jurgita Šugždiniene izglītības ministra amatam un Seima deputāte un bijusī konservatīvās partijas izpildsekretāre Monika Navickiene sociālās aizsardzības ministra amatam.

Liberāļu kustības kandidāti ir bijušais Klaipēdas mēra vietnieks Simons Kairis kultūras ministra amatam un Seima deputāts Simons Ģentvils vides ministra amatam.

Brīvības partijas priekšsēdētāja Aušrine Armonaite pretendē uz ekonomikas un inovāciju ministra amatu, šīs partijas kandidāti darbam valdībā ir arī bijušais tirgus izpētes kompānijas "Euromonitor International" analītiķis Kaspars Adomaitis satiksmes ministra amatam un cilvēktiesību lietu juriste Evelīna Dobrovoļska tieslietu ministra matam.

Pagaidām vēl nav zināms zemkopības ministra amata kandidāts.

Jau ziņots, ka oktobrī notikušajās Seima vēlēšanās visvairāk mandātu - 50 - ieguvusi līdz tam opozīcijā bijusī konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti". Tā parakstījusi koalīcijas līgumu ar divām liberālajām partijām - Liberāļu kustību un Brīvības partiju, kuras ieguvušas attiecīgi 13 un 11 mandātu. Līdz ar to parlamentā, kurā ir 141 deputātu vieta, jaunajai valdošajai koalīcijai kopā ir 74 mandāti. Par Seima spīkeri ievēlēta Liberāļu kustības priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nīlsena.

Jaunā valdība nomainīs premjerministra Sauļus Skverneļa vadīto ministru kabinetu, kuru veido centriskā Zemnieku un zaļo savienība un Sociāldemokrātu darba partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!