Foto: DELFI
Pie Lietuvas parlamenta Seima ēkas galvaspilsētā Viļņā mazo uzņēmēju un tirgotāju asociācijas pārstāvji sākuši badastreiku. Viņi protestē pret valdības lēmumu ar 1. maiju likt visiem sīktirgotājiem lietot kases aparātus, informē “Delfi.lt”.

Kā žurnālistiem pastāstīja Lietuvas Mazā biznesa un tirgotāju asociācijas priekšsēdētāja Zita Sorokene, akcija ilgs līdz maijam. Vienlaikus tajā piedalīsies trīs līdz deviņi cilvēki. Katrs badosies ne ilgāk par nedēļu.

Ja akcijai nebūs panākumu Lietuvā, to plānots turpināt pie Eiropas parlamenta ēkas Briselē Beļģijā.

Sorokene skaidro, ka valdības lēmums - likt visiem slēgtās telpās strādājošiem pārtikas produktu tirgotājiem izmantot kases aparātus, esot "iznīcinošs".

"Valdība šo lēmumu pieņēma, nekonsultējoties ar mazā biznesa pārstāvjiem, neveicot pētījumus. Mēs uzskatām, ka šādi tiek lobētas lielo veikalu ķēžu intereses," skaidro Sorokene.

Ideja par badastreiku radusies 7. februārī notikušo protestu laikā, kad Viļņā bija pulcējušies tūkstošiem mazo tirgotāju.

Lietuvas valdības vadītājs Andrjus Kubilis iepriekš paziņojis, ka lēmumu nemainīs.

Valdība kases aparātu iegādei arī piedāvā l000 litu (200 latu) lielas kompensācijas. To apmērs pakāpeniski samazināsies un no maija līdz decembrim būs tikai 50 % no sākotnējās summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!