Lietuvas vidusskolu abiturienti ceturtdien gaida Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumu, vai lietuviešu valodas eksāmenu vajadzēs pārlikt vēlreiz skandāla dēļ, ko izraisījusi eksāmena uzdevumu noplūde, vēsta laikraksts "Lietuvos rytas".
Vairāki Lietuvas skolu abiturienti trešdien informēja medijus, ka jau vakarā pirms lietuviešu valodas eksāmena tajā paredzētos jautājumus bijis iespējams nopirkt par 100 litiem (aptuveni 20 latiem) vai mazāku summu.

Lietuvas Skolēnu parlaments izteicis neuzticību visai eksāmenu sistēmai, norādot, ka uzdevumu izpaušana pirms eksāmena pārkāpusi ne vien tiesību, bet arī morāles normas.

"Domāju, ka šis gadījums pilnīgi diskreditē goda jēdzienu," izteicies Skolēnu parlamenta priekšsēdētājs Justs Plaņķis. "Kā lai jūtas abiturients, to dzirdot, ja pats divpadsmit gadus smagi strādājis? Tas viss apliecina, cik dziļā morālajā krīzē nonākusi Lietuva."

Ja izrādīsies, ka eksāmena uzdevumus jau iepriekš zinājusi lielākā daļa abiturientu, ministrija paziņos par atkārtotu eksāmenu, Seima plenārsēdē paziņojis izglītības un zinātnes ministrs Remigijs Motuzs.

Kā bija teikts abiturientu vēstulēs, uzdevumi izplatījušies masveidā, pa dažādiem kanāliem, un daudzās Viļņas skolās tos zinājuši lielākā daļa skolēnu. Vakarā un naktī jautājumi parādījušies arī internetā, un no rīta par to jau runājuši visi.

Daļa skolēnu pabeiguši eksāmena darbu daudz ātrāk, bet citi tikko paguvuši iekļauties noteiktajā laikā, jo uzdevumi bijuši grūti. Kāda meitene atzina, ka uzdevumi nonākuši rokās arī viņai pašai, bet vēlāk, aptverot skandāla mērogus, viņa nolēmusi neklusēt.

Skolēnu parlaments paudis gandarījumu, ka atradušies abiturienti, kas iedrīkstējušies par to runāt atklāti.

Lietuvas Speciālās izmeklēšanas dienesta vadītājs Povils Malakausks Lietuvas radio sacījis, ka trūkst informācijas, lai par notikušo ierosinātu pirmstiesas izmeklēšanu, bet jebkurā gadījumā dienests izskatīs notikušo.

Izglītības ministrs izteicies, ka ir svarīgi "noskaidrot un bargi sodīt neapzinīgos", lai nekas tāds neatkārtotos nākotnē. Tomēr ministrs nav uzņēmies atbildību par notikušo, uzverot, ka nacionālais eksaminācijas centrs ir neatkarīga institūcija, bet ministrija atbild vienīgi par eksāmenu grafika izstrādāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!