Foto: NATO ISAF
Drošības situācija Afganistānas Goras provincē, kur dien Lietuvas karavīri, pasliktinās, jo islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" pārstāvji tiek izstumti no valsts dienvidiem un mēģina nostiprināties valsts centrālajā daļā, kur atrodas arī Goras province, stāsta Lietuvas bruņoto spēku virsnieks.

"Drošības situācija provincē pasliktinās," atzina Lietuvas vadītās Goras provinces atjaunošanas vienības komandieris Nerijs Stankevičs.

Viņš izteicās, ka "Taleban" kaujinieku skaits Goras provincē palielinājās pēc tam, kad NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) sāka izstumt "Taleban" kaujiniekus no valsts dienvidiem.

""Taleban" kaujinieki Goras provincē ienāk nelielās grupās. Apkārtējās provincēs notiek intensīvas ISAF operācijas, tādēļ ir tikai dabiski, ka draudi tuvojas šejienei. "Taleban" kaujinieki mēģina izveidot bāzes, lai spētu kontrolēt ieroču un narkotiku ceļus," klāstīja virsnieks no Lietuvas.

"Ja mūsu spēki atstās Afganistānu, kriminālo grupējumu, "Taleban" kaujinieku darbība tikai paplašināsies," skaidroja Stankevičs, norādot, ka politiķi sola, ka starptautiskie spēki Afganistānu pametīs pakāpeniski un tikai tad, kad tas būs droši. Viņš piebilda, ka konkrētu datumu nosaukšana vairāk ir mēģinājums mudināt vietējos afgāņu drošības spēkus, kas pārņems drošības garantēšanas funkcijas valstī pēc starptautisko spēku aiziešanas, strādāt cītīgāk.

Stankevičs teica, ka situācija provincē uzlabotos, ja vietējā armija un policija kļūtu spēcīgāka. Lietuva cer, ka pašreizējo 70 vietējās armijas karavīru vietā nākotnē provincē varētu būt bataljona izmēra vienība ar 500 līdz 1500 karavīriem.

Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene, kas premjerministra Andra Kubiļus vadītās delegācijas sastāvā atrodas Afganistānā, pirmdien paziņoja, ka nav noteikt konkrēts datums drošības garantēšanas funkciju nodošanai vietējiem spēkiem, tomēr tas tiek gatavots un tiek apmācīti vietējie spēki.

Ministre atzina, ka NATO lēmums atbildību par drošību afgāņu spēkiem nodot līdz 2014.gada, ir svarīgs signāls vietējiem spēkiem sniegt lielāku ieguldījumu drošības garantēšanā jau tagad.

Afganistānā pašlaik atrodas apmēram 250 Lietuvas karavīru. Aptuveni 150 no viņiem dien Goras provinces atjaunošanas vienībā un vietējās policijas apmācības grupā. Nacionālā atbalsta elementa loģistikas speciālisti dien Kabulā, gaisa spēku instruktori darbojas apmācības misijā Kandahāras lidostas bāzē, bet Īpašo spēku eskadrons "Aitvaras" veic operācijas Zabulas provincē.

Lietuva kopš 2005.gada NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā vada Goras provinces atjaunošanas vienību, kas ir izvietota provinces galvaspilsētā Čagčaranā. Viens no misijas galvenajiem uzdevumiem ir veicināt Afganistānas centrālās valdības ietekmi, palīdzēt radīt drošu vidi, ieviest stabilitāti un radīt atbilstošus apstākļus provinces un valsts atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!