Foto: DELFI
Pēc cīņas ar Covid-19 Lietuvā mūžībā aizsaukts nacionālais varonis, partizāns Jozs Jakavonis, kurš bija pazīstams ar segvārdu "Tīģeris", vēsta "Delfi.lt".

Lietuvas dienvidos esošajā Varēnas rajonā 1925. gadā dzimušais Jakavonis divdesmit gadu vecumā kopā ar leģendāro partizānu Adolfu Ramanausku "Vanagu" pie savām dzimtajām mājām nodibināja partizānu štābu, kurā cita starpā slēpies arī Dienvidlietuvas partizānu komandieris Jozs Vitkus-Kazimieraitis, norāda Lietuvas medijs. "Tīģeris" bija partizānu sakaru virsnieks, bet 1946. gadā viņu sagūstīja un izsūtīja uz Sibīriju, kur izsūtījumā viņš pavadīja 13 gadus.

Pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas Jakavons saņēmis vairākus apbalvojumus, tajā skaitā vēl šogad viņš saņēma arī sava cīņubiedra Ramanauska vārdā nosauktu balvu. "Tīģera" radiniekiem līdzjūtību izteicis gan tagadējais valsts prezidents Gitans Nausēda, gan bijusī prezidente Daļa Gribauskaite, kā arī Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nīlsena un premjere Ingrīda Šimonīte.

"Delfi.lt" atgādina, ka aktīvs partizānu karš par Lietuvas neatkarības atjaunošanu notika no 1944. gada līdz pat 1953. gadam, un tajā iesaistījās ap 50 000 cilvēku, no kuriem ap 20 000 šajā cīņā zaudēja dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!