Foto: Reuters/Scanpix
Polijā dzīvojošie lietuvieši nosūtījuši atklātu vēstuli Lietuvas premjerministram Andrim Kubiļum un Polijas valdības vadītājam Donaldam Tuskam ar sūdzībām par to, ka arvien pasliktinās lietuviešu etniskās minoritātes stāvoklis Polijā.

"Lietuviešu diaspora Polijā ir ļoti nobažījusies par arvien pasliktinošos lietuviešu etniskās minoritātes stāvokli Polijā," teikts paziņojumā, ko parakstījusi lietuviešu kopienas Polijā priekšsēdētāja Irēna Gasperavičūte un Polijas lietuviešu savienības priekšsēdētājs Aļģirds Vaicekausks.

Vēstulē abu valstu premjeriem teikts, ka pastāvīgi samazinās lietuviešu skolu tīkls, tiek ignorētas elementāras prasības šīm skolām nepieciešamajām mācību grāmatām, skolēni, kas mācās tikai lietuviešu valodā, tiek diskriminēti finansējuma piešķiršanā, salīdzinot ar tiem, kas lietuviski mācās tikai lietuviešu valodas mācību priekšmetu, bet pārējos apgūst poļu valodā.

"Arvien biežāk notiek ņirgāšanās, kad sabiedriskās vietās izskan lietuviešu uzvārdi vai dzimtā valoda, Bjalistokas televīzija pārtraukusi lietuviešu programmu translāciju," teikts vēstulē, kuras teksts ievietots arī Polijas lietuviešu kopienas mājaslapā "Punskas.pl".

Polijā dzīvojošie lietuvieši vērš uzmanību uz vardarbības uzliesmojumiem Polijas Neatkarības dienas svinību laikā Varšavā. Viņi skaidro, ka tas "norāda uz nacionālistiskā noskaņojuma pastiprināšanos Polijā un dara bažīgu lietuviešu etnisko minoritāti Polijā".

Vēstules autori atgādina, ka Punskas rajonā tika iznīcinātas apdzīvoto vietu nosaukumu norādes lietuviešu valodā, kā arī apķēpāti divi Lietuvas kultūras darbinieku pieminekļi, bet vandaļi, kas to pastrādāja, joprojām nav atrasti.

Tāpat uzsvērts, ka Sejnu rajona Berznikos uzstādīts jauns piemineklis, kas provocē konfliktu starp poļiem un lietuviešiem, aizskar 1920.gadā poļu-lietuviešu konflikta laikā bojāgājušo lietuviešu karavīru piemiņu.

"Lūdzam spert izlēmīgus soļus, lai esošā situācija uzlabotos un tiktu apturēt šo negatīvo darbību izplatīšanos," teikts vēstulē.

Pēdējo desmit gadu laikā Polija slēgta vairāk nekā puse lietuviešu skolu, lietuviešiem Polijā trūkst mācību grāmatu lietuviešu valodā, bažas rada arī pāreja uz elektroniskajām mācību grāmatām.

Lietuvas vēstniecības Polijā interneta mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka pašlaik Polijā dzīvo apmēram 15 tūkstoši etnisko lietuviešu. Punskas rajonā, kas atrodas netālu no robežas ar Lietuvu, etniskie lietuvieši ir 80%no visiem rajona iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!