Viļņas mākslinieki Ķēstutis Musteiķis un Arvīds Ališanka, kas pārstāvēja savas valsts galvaspilsētu Saporo starptautiskajā sniega skulptūru festivālā Japānā, godalgoti ar galveno balvu "B" grupā un līdz ar to izcīnījuši tiesības nākamgad sacensties ar pasaules lielākajiem sniega skulptūru meistariem "A" grupā.
Otrdien Musteiķis un Ališanka svinīgi pasniedza godalgu Viļņas mēram Arturam Zuokam, kas pateicās abiem uzvarētājiem par viņu "ledaino veikumu", uzsverot, ka tas dara godu gan Lietuvai, gan tās galvaspilsētai Viļņai.

Lietuvieši uzvarēja 20 komandu konkurencē, no trīs metrus augsta sablīvēta sniega kuba veidojot ļoti smalki izstrādātu sniega skulptūru, kas bija veltīta cilvēka un dabas nesaraujamajai kopībai. Ažūrā darba iekšienē iezīmējās cilvēka figūra.

Kā stāsta mākslinieki, darba apstākļi bijuši ļoti nepateicīgi - dienā gaisa temperatūra kāpusi pat līdz plus deviņiem grādiem, bet naktīs nokritusies zem nulles, un viņu spēcīgie konkurenti franči diskvalificēti, jo viņu darbs sabrucis pats no sava svara.

Lai māksliniekiem būtu ērti un silti strādāt, Viļņas pašvaldība bija sagādājusi viņiem vēju un mitrumu aizturošus spectērpus ar pilsētas simboliem un uzrakstiem lietuviešu un japāņu valodā.

Pirmo reizi lietuvieši piedalījās Saporo festivālā pērn, bet kā jaunpienācējiem viņiem vēl nebija tiesību sacensties "B" grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!