Skotijas valdība ceturtdien žēlsirdības apsvērumu dēļ no cietuma atbrīvojusi Lībijas aģentu Abdelbasetu Ali Mohmetu al Megrahi, kurš izcieta mūža ieslodzījumu par aviokompānijas "PanAm" lidmašīnas uzspridzināšanu virs Skotijas pilsētas Lokerbijas 1988.gadā.

Kā uzskata mediķi, Megrahi, kuram konstatēts prostatas vēzis, dzīvot atlicis, augstākais, trīs mēnešus. Skotijas likumi nosaka - "jāvalda taisnīgumam, bet jāizrāda žēlastība", tāpēc Megrahi varēja atgriezties Lībijā, skaidroja Skotijas tieslietu ministrs Kenijs Makaskils.

Ministram, lemjot par Megrahi lietu, bija trīs alternatīvas - pārsūtīt viņu uz cietumu Lībijā, atbrīvot viņu žēlsirdības apsvērumu dēļ vai paturēt apcietinājumā Grīnokas cietumā pie Glāzgovas.

ASV valdība jau nosodījusi Megrahi atbrīvošanu.

"Savienotās Valstis pauž nožēlu par Skotijas izpildvaras lēmumu atbrīvot Abdelbasetu Ali Mohmetu al Megrahi," teikts Baltā nama paziņojumā. "Šajā dienā mēs apliecinām mūsu visdziļāko līdzjūtību ģimenēm, kam katru dienu jādzīvo, izjūtot tuvinieku zaudējumu. Mēs saprotam, ka šis zaudējuma smagums ģimenēs būs jūtams mūžīgi."

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, Savienoto Valstu likumdevēji un Lokerbijas traģēdijā bojāgājušo amerikāņu tuvinieki kategoriski iebilda pret Megrahi atbrīvošanu, kad tā vēl bija ieceres stadijā.

Atbrīvotais Megrahi varēs pavadīt kopā ar ģimeni musulmaņu gavēņa mēnesi ramadanu, kas sākas piektdien.

To, ka Megrahi žēlsirdības apsvērumu dēļ tiks atbrīvots, vēl augusta vidū vēstīja britu mediji.

Skotijas tiesneši 2001.gada janvārī izbraukuma sēdē Nīderlandē Megrahi piesprieda mūža ieslodzījumu, nolemjot, ka viņam cietumā jāpavada vismaz 27 gadi, pirms viņš drīkstēs lūgt atbrīvošanu.

Maijā Lībijas valdība lūdza viņu nosūtīt uz dzimteni atbilstoši līgumam par cietumnieku apmaiņu starp Lībiju un Lielbritāniju.

57 gadus vecajam Megrahi pagājušajā gadā tika diagnosticēts prostatas vēzis. Viņa advokāts pavēstīja, ka tas izplatījies uz citām viņa ķermeņa daļām. Pēc viņa sievas Aišas Megrahi teiktā, viņam pastāv risks nomirt.

1988.gada 21.decembrī virs Skotijas pilsētas Lokerbijas uzsprāga ASV aviosabiedrības "Pan Am" reisa 103 Frankfurte-Ņujorka pasažieru lidmašīna un bojā gāja visi 259 pasažieri, apkalpes locekļi, kā arī 11 cilvēki uz zemes. Lielākā daļa bojā gājušo bija ASV un Lielbritānijas pilsoņi. Līdz 2001.gada 11.septembrim tas tika uzskatīts par lielāko terora aktu, kurā gājuši bojā visvairāk amerikāņu civiliedzīvotāju - 189 cilvēki.

Zemes dzīlēs Lībijā atrodas lielākās skaidri zināmās naftas iegulas Āfrikā. Pēdējos gados tādi britu uzņēmumi kā BP un "Shell" noslēguši nozīmīgus līgumus par Lībijas naftas rezervju izpēti.

Saads Džabars, jurists, kurš Megrahi lietā strādāja Lībijas valdības labā, atzina, ka aģenta atbrīvošana ievērojami uzlabos Lielbritānijas attiecības ar arābu pasauli.

"Variet būt pārliecināti, ka [Skotijas] valdība Lielbritānijai izdarījusi lielu pakalpojumu," sacīja Džabars. "Lielbritānijas un Skotijas cieņa arābu valstu acīs pieaugs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!