Foto: AFP/Scanpix
Krievijas aviācijas sfēru pārraugošās institūcijas, iespējams, atņems licenci lidsabiedrībai "Jak Serviss", kuras lidmašīna "YAK – 42" trešdien avarēja Jaroslavļā. Katastrofā gāja bojā 43 cilvēki, pārsvarā hokeja komandas "Lokomotiv" sportisti, viņu vidū arī latviešu spēlētājs Kārlis Skrastiņš, ceturtdien informē ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Par kompānijas likvidāciju tiek lemts, informējis avots Krievijas Transporta ministrijā. "Pagaidām tāda lēmuma nav, bet, iespējams, tas notiks," sacījis ministrijas pārstāvis.

"Tiks veikta pārbaude, izveidota komisija un pēc tās slēdziena saņemšanas tiks pieņemts lēmums. Viens no variantiem ir licences atņemšana," norāda avots.


Kompānijā "Jak Serviss" šo informāciju nekomentēja, norādot, ka lidsabiedrības vadība tagad sadarbojas ar prokuratūru. Trešdien Transporta prokuratūras pārstāvji paziņoja, ka veic lidsabiedrības pārbaudi.

Pārbaudi kompānijā uzsācis arī Transporta uzraudzības dienests. Tā speciālisti pārbauda arī visas šobrīd ekspluatācijā esošās "YAK - 42" lidmašīnas.

"Jak Serviss" ir dibināta 1993. gadā. Tā nodarbojas ar VIP pakalpojumu sniegšanu čārterreisu organizācijā. Lidsabiedrības pakalpojumus regulāri izmantojis Krievijas vicepremjers Sergejs Ivanovs, kurš atbild par transporta sfēras pārraudzību.

Kompānijas bāzes lidostas ir "Vnukovo" un "Bikovo" Maskavā. Lidsabiedrība specializējas čārterreisu rīkošanā Krievijas, NVS, Eiropas un Tuvo Austrumu reģionā. Kompānijai pieder četras lidmašīnas "YAK - 40" un viena "YAK - 42D".

Eiropas aviācijas drošības aģentūra (EASA) 2009. gadā atzinusi "Jak Seviss" par vienu no vismazāk drošajām lidsabiedrībām Krievijā. Avarējušais "YAK - 42" jūlijā atzīts par nedrošu un tam liegti lidojumi Eiropas gaisa telpā.

Kā ziņots, lidmašīnā "YAK-42", kas devās uz Minsku, atradās Jaroslavļas "Lokomotiv" hokeja komanda , kas devās uz Baltkrievijas galvaspilsētu, uz savu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas atklāšanas spēli ar vietējo "Dinamo". Komandas sastāvā bija arī Latvijas izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš .

Lidmašīna pacelšanās brīdī nespēja uzņemt nepieciešamo augstumu un sadūrusies ar radiobākas antenu, kas bijusi ārpus skrejceļa. Pēc sadursmes lidmašīna sadalījusies vairākās daļās un nokritusi uz zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!