Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas galvaspilsētas policija aizturējusi 21 kustības "Okupē Londonas biržu" dalībniekus, kas pūlējās ielauzties kādā biroju ēkā, informē raidsabiedrība BBC.

Kā paskaidrojusi aizturēto pārstāve, viņas biedri mēģinājuši ieņemt kalnrūpniecības kompānijas "Xstrata" biroju un piekļūt tās prezidentam Maikam Deivisam.

"Deiviss ir spilgts piemērs tiem alkatīgajiem 1% pasaules iedzīvotāju, kas piebāž savas kabatas, kamēr strādniekiem zūd iekrātie pensiju līdzekļi," skaidroja pārstāve.

Policija informēja, ka šis bijis  nopietnākais incidents trešdien notikušā vispārējā streika laikā. Kopumā aizturēti vismaz 75 cilvēki, kas traucējuši sabiedrisko kārtību.


Kā ziņots, sabiedriskā sektora darbinieki protestē pret reformām, kas, kā apgalvo arodbiedrības, nozīmē, ka darbiniekiem būs ilgākas darba stundas un jāveic lielākas iemaksas pensijām, kuras būs mazāk vērtas.

Valsts sektorā strādājošo dusmas vairoja valdības otrdien pieņemtais lēmums par taupības pasākumu programmas turpināšanu līdz 2017.gadam, kas nozīmē viņu algu iegrožošanu un darbavietu samazināšanu.

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns nosodīja streiku, kura dēļ slēgta lielākā daļa Anglijas un Velsas skolu, kā arī slimnīcās atceltas visas operācijas, izņemot ārkārtas operācijas.

"Streiks neko nedos. Tas neko nemainīs," britu raidsabiedrībai BBC teica Osborns, piebilstot, ka "tas tikai padarīs mūsu ekonomiku vājāku un, iespējams, maksās darbavietas".

Valdība, kas mēģina nepieļaut, lai parādu satricinātā valsts ekonomika nonāk recesijā, skaidro, ka reformas ir nepieciešamas, jo cilvēku dzīves ilgums ir pagarinājies un valsts sektors vairs nevarēs atļauties tik lielas pensijas kā līdz šim.

Vairākas lidsabiedrības ir atcēlušas reisus no Eiropas noslogotākās lidostas - Londonas Hītrovas lidostas -, jo bažījas, ka notiks ilga reisu kavēšanas un lidostā būs milzum daudz cilvēku, jo streiko arī lidostas pasu kontrolieri.

Valdība atsaukusi vairākus vēstniecību darbiniekus un piesaistījusi brīvprātīgos no citiem departamentiem darbam streikojošo robežsargu vietā, tādēļ līdz šim bažas par reisu kavēšanos nav īstenojušās, tomēr Lielbritānijas Robežsardzes aģentūra brīdina, ka vēlāk dienas laikā varētu rasties garākas iebraucošo pasažieru rindas pie kontroles.

Streiku rīkojošās Lielbritānijas arodbiedrības apvienojošā organizācijas Arodbiedrību kongress pārstāvis Brendans Bābers skaidroja, ka valsts sektora darbiniekiem vairs nelūdz vien uz laiku ziedot savu dzīves līmeni, bet gan viņi tiek pakļauti pastāvīgam sava dzīves līmeņa kritumam.

30 arodbiedrības piedalās lielākajā streikā Lielbritānijā kopš streika 1979.gadā, kad "Neapmierinātības ziemā" pie varas nāca konservatīvo līdere Mārgareta Tečere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!