No pirmdienas autovadītājiem, kuri Londonas centrā vēlēsies pārvietoties savās automašīnās, būs jāmaksā nodeva, ko briti jau nodēvējuši par sastrēgumu nodokli.
Dienas nodeva piecu sterliņu mārciņu (4,5 latu) apjomā būs jāmaksā autovadītājiem, kas iebrauks galvaspilsētas centrālajā zonā no pulksten septiņiem rītā līdz pusseptiņiem vakarā.

Britu autobraucēju organizācijas gan uzsver, ka šādu nodevu vajadzētu ieviest tikai tad, kad Londonas sabiedriskais transports būs reorganizēts tā, lai varētu uzņemt lielāku pasažieru skaitu.

Lai nodrošinātu, ka visi autobraucēji pilda jaunos noteikumus, maksas zonā uzstādītas vairāk nekā 800 stacionāro un mobilo kameru, kas fiksēs automobiļu numurus un pēc tam tos salīdzinās ar datu bāzi par veiktajiem maksājumiem, lai pārbaudītu, vai autovadītājs ir samaksājis nodevu. Pārkāpējiem draudēs 40 sterliņu mārciņu (36 latu) liels naudassods.

Pēc amatpersonu teiktā, zonā, kur tiks ieviesta maksa, ik stundu iebrauc 40 tūkstoši automašīnu. Lēš, ka pēc nodevas ieviešanas šis skaitlis saruks par 15 procentiem.

Nodeva būs jāsamaksā iepriekš vai arī dienā, kad autovadītājs iebraucis maksas zonā. Regulāriem braucējiem būs iespēja maksājumus veikt reizi nedēļā, mēnesī vai pat gadā. Maksājumu varēs kārtot pa telefonbanku, pastu, internetbanku vai arī mazumtirdzniecības vietās. Tādējādi uz ielām nebūs ne barjeru, ne norēķinu kiosku, un satiksmes plūsma netiks palēnināta.

Maksas zona būs aptuveni 20 kvadrātkilometrus liela.

Amatpersonas cer, ka ar šo sistēmu pilsēta nopelnīs aptuveni 150 miljonus sterliņu mārciņu (135 miljonus latu) gadā. Lēš, ka vēl 30 miljonus sterliņu mārciņu (27 miljonus latu) varētu iegūt, iekasējot naudassodus no pārkāpējiem.

Būs arī izņēmuma gadījumi, kuros autovadītājiem nebūs jāmaksā par braukšanu pilsētas centrā - nodeva nebūs jāmaksā motociklistiem, operatīvajiem dienestiem, invalīdiem, autobusiem un taksometriem. Savukārt londoniešiem, kuri dzīvo šajā maksas zonā, nodeva būs jāmaksā tikai desmit procentu apjomā no kopsummas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!