Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzskata, ka ANO un pasaules sabiedrībai ir jāsniedz palīdzība Baltkrievijai, lai tā varētu pārvarēt Černobiļas atomelektrostacijas (AES) katastrofas radītās problēmas.
Piektdien Minskā tiekoties ar ANO ģenerālsekretāra vietnieku humānās palīdzības jautājumos Kendzo Osimu, Lukašenko paziņoja, ka "ANO un pasaules sabiedrībai vienkārši ir pienākums palīdzēt Baltkrievijas tautai, kas cietusi pēc Černobiļas atomelektrostacijas avārijas".

Lukašenko uzsvēra, ka, pēc ekspertu aplēsēm, Černobiļas AES traģēdijas radītie zaudējumi Baltkrievijai ir ap 250 miljardiem dolāru (aptuveni 160 miljardi latu). Pēdējos desmit gados valsts ir iztērējusi avārijas seku mazināšanai ap 13 miljardiem dolāru (aptuveni 8,3 miljardus latu), tajā pašā laikā pasaules sabiedrība - mazāk par 10 miljoniem dolāru (aptuveni 6,4 miljonus latu), apgalvoja prezidents.

Viņš piedāvāja Osimam ierosināt ANO izstrādāt "pastāvīgas programmas briesmīgās nelaimes pārvarēšanai" un piešķirt to realizācijai konkrētu summu no ANO budžeta.

Osima informēja, ka viņa vizītes mērķis ir ar Baltkrievijas, Ukrainas un Krievijas valstu valdībām izstrādāt ar ANO kopīgu pieeju Černobiļas problēmu risināšanā. Viņš atzina, ka Baltkrievija ir visvairāk cietusi no Černobiļas katastrofas sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!