Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīms organizē irākiešu migrantu uzņemšanu, lai tālāk tos nelegāli sūtītu pār Lietuvas robežu, tādējādi piepildot draudus "pārpludināt Eiropas Savienību ar narkotikām un bēgļiem", vēsta "BNE IntellNews".

Pēdējā mēneša laikā dubultojies lidojumu skaits starp Bagdādi un Minsku, turklāt līdzšinējais lidaparātu modelis "Boeing 737" nomainīts pret lielāko "Boeing 777". Baltkrievijas valstij piederoša tūrisma aģentūra tādējādi ievedot topošos migrantus, norāda medijs, viņiem automātiski piešķirot vīzas bez jebkādām pārbaudēm.

Tālāk viņi ar autobusiem organizēti tiek nogādāti uz dažādiem kopumā aptuveni 650 kilometru garās Lietuvas-Baltkrievijas robežas posmiem, kur tālāk pāriet robežu palīdzot Baltkrievijas aģenti un robežsargi. Migrantu skaits pieaudzis tik strauji, ka Lietuva pierobežā jau izbūvējusi pagaidu nometni ap 350 aizturēto cilvēku uzņemšanai.


Iepriekš Lukašenko personīgi draudējis Eiropas Savienību pārpludināt ar bēgļiem un narkotikām, kas daļēji atbilst šobrīd novērojamajam. Autoritārais līderis maijā vēstīja, ka līdz šim Baltkrievija apturējusi bēgļu un narkotiku plūsmu uz Eiropas Savienību, bet vairs to nedarīs, atbildot sankcijām, kas pret viņa režīmu celtas par tā pastrādātajiem cilvēktiesību un starptautisko normu pārkāpumiem.

Lietuva paziņojusi, ka, situācijai kļūstot sliktākai, tā varētu izsludināt ārkārtas stāvokli. Vienlaikus lietuvieši atzīmējuši, ka imigrācija pieaugusi vēl pirms Lukašenko paziņojuma.

"Esam saņēmuši informāciju, ka Baltkrievijas amatpersonas ne tikai atvēruši robežu nelegālai migrācijai, bet ir arī aktīvi iesaistīti cilvēku kontrabandā. Plāns ietver ceļojumu aģentūru "Centrkurort" un aviokompāniju "Iraqi Airways"," tvīto baltkrievu opozīcijas medija "Nexta" galvenais redaktors Tadeušs Giczans.

Viņš atzīmē, ka "pakalpojums" migrantiem maksājot 3000-6000 ASV dolārus. Turklāt par šādu iespēju noķlūt Eiropā uzzinot aizvien vairāk irākiešu un sīriešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!