Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijā 26 gadus valdījušais Aleksandrs Lukašenko varētu saņemt drošības garantijas, ja labprātīgi atteiktos no varas, Ukrainas medijam "Lb.au" atklājusi baltkrievu politiskās opozīcijas seja un prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska.

Viņš varētu saņemt pat "kaut ko vairāk", apgalvojusi šobrīd trimdā Lietuvā esošā Tihanovska. "Par šo jautājumu var runāt. Protams, ja viņš aizies mierīgi kā normāls cilvēks, būs tāda iespēja. Varētu pat teikt, ka tā noteikti būs. Man jārunā visu cilvēku vārdā, un visu cilvēku viedoklis šādā gadījumā tiktu ņemts vērā," viņa skaidrojusi.

Tihanovska, kura pēc vairāku vēlēšanu iecirkņu datiem, kuros komisijas nav viltojušas datus vai kurās vēlējušie paši organizējuši balsu pārskaitīšanu, aicinot pieteikties Tihanovskas atbalstītājus, savākusi pat 60%-90% balsu, sarunā pieminējusi arī Lukašenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina pēdējo tikšanos un tajā laikā runāto. Viņa atzīmēja, ka pēc pēdējām starptautiskajām vēlēšanām pašpasludinātā valsts līdera noslēgtās saistības Baltkrievijas vārdā būtu jāpārskata nākamajai valdībai. Tostarp tas attiektos uz 1,5 miljardu ASV dolāru vērto aizņēmumu, kādu solījis piešķirt Putins.

Tihanovska sarunā uzsvērusi, ka ar šādu piedāvājumu Kremļa saimnieks atbalstījis agresīvu vēršanos pret miermīlīgiem baltkrieviem. "Kāpēc Krievijas naudas piešķiršanas jautājums vispār ir svarīgs? Jo šī nauda netiek tērēta kaut kam ārkārtīgi svarīgam Baltkrievijā - slimnīcām vai kaut kam tādam –, bet gan protestētāju izdzenāšanai, arestiem, pūļa savaldīšanas policijas aprīkojumam," viņa skaidroja.

Opozicionāre pieminēja, ka atbalsta arī jaunu pret Baltkrievijas amatpersonām vērstu sankciju izsludināšanu Eiropas valstīs sakarā ar viņa kolēģes, Marijas Koļesņikovas nolaupīšanu, neveiksmīgu mēģinājumu ar spēku viņu izvest no valsts un arestu Žodzinas cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!