Eirozonas valstis palīdzēs Grieķijai pārvarēt tās finanšu problēmas, ja būs nepieciešams, piektdien paziņoja Luksemburgas finanšu ministrs Luks Frīdens.

"Mums nav citas izvēles. Eiropa ir vienotības kopiena," intervijā Vācijas biznesa laikrakstam "Handelsblatt" sacīja Frīdens. "Mēs neļausim Grieķijai kļūt par risku eirozonai. Visas eirozonas dalībvalstis apzinās faktu, ka eiro ir palīdzējis tām pārvarēt krīzi, pateicoties tā stabilitātei."

Finanšu tirgos pēdējo dienu laikā arvien pieaugušas bažas par to, ka Grieķija iegūs līdzekļus, kas nepieciešami valsts apjomīgā budžeta deficīta finansēšanai.

Vairāki Eiropas mediji piektdien arī ziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) varētu būt skeptiski noskaņota par Grieķijas valdības paredzēto plānu deficīta iegrožošanai un valsts ekonomikas stabilizēšanai.

Grieķija tiek uzskatīta par eirozonas vājo posmu, kopš tā pērn atklāja, ka valsts budžeta deficīts un parādsaistību apjoms ir krietni lielāks, nekā sākotnēji uzskatīts.

Turklāt arī Itālija, Portugāle un Spānija kopš Grieķijas krīzes sākuma ir nokļuvušas zem finanšu tirgu sloga, taču Luksemburgas finanšu ministrs uzsver, ka "neviena eirozonas valsts nebankrotēs".

Kā ziņots, Grieķijas budžeta deficīts patlaban veido 12,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz ES noteikto limitu 3% no IKP apmērā.

Grieķijas krīze jau ievērojami sadārdzinājusi valsts aizdevumu izmaksas, kā arī radījusi bažas par Atēnu maksātnespēju un līdzīgas situācijas attīstību citās eirozonas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!