Foto: LETA
No Maskavas mēra amata atceltais Jurijs Lužkovs pirmdien publicētā intervijā paziņoja, ka plāno turpināt politisko darbību un izveidot jaunu politisku kustību.

74 gadus vecais Lužkovs intervijā opozīcijas žurnālam "Novoje vremja" sacīja, ka šo kustību veidos uz 1991.gadā nodibinātās organizācijas "Krievijas kustība par demokrātiskām reformām" bāzes. Šo organizāciju ir vadījuši bijušais Maskavas mērs Gavriils Popovs un kādreizējais Sanktpēterburgas mērs Anatolijs Sobčaks.

Lužkovs sacīja, ka šī kustība nav reģistrēta kā politiska partija, tāpēc nepiedalīsies Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās un aprobežosies ar ietekmes izrādīšanu. Viņš neprecizēja, kāda būs šī ietekme.

Eksmērs piebilda, ka negrasās kandidēt prezidenta vēlēšanās 2012.gadā, kā arī nepārsūdzēs tiesā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva dekrētu par viņa atcelšanu no Maskavas mēra amata.

Lužkovs sacīja, ka politikā plāno cīnīties par "demokrātiskas sabiedrības likumu" ieviešanu, kādu mūsdienu Krievijā neesot.

Uz jautājumu, vai viņš nebaidās nonākt cietumā politisko ambīciju dēļ, Lužkovs atbildēja, ka saprot risku, bet ir "gatavs cīnīties par savu godu", turklāt viņa ieslodzīšanai būtu vajadzīgs pamatojums. Viņš piebilda, ka neesot izdarījis neko tādu, par ko viņu varētu tiesāt.

Pagājušo trešdien "Novoje vremja" interneta vietnē tika publicēta Lužkova vēstule Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, kurā Lužkovs apsūdzēja Medvedevu Staļina laikam pielīdzināmu represiju un cenzūras atbalstīšanā.

"Es zinu mūsu valdību, es zinu mūsu vēsturi, un esmu gatavs tam, ka šī vēsture atkārtotos manā gadījumā," Lužkovs sacīja intervijā "Novoje vremja".

Lužkovs prognozēja iespējamus mēģinājumus kaitēt viņa sievai Jeļenai Baturinai un viņas būvfirmai "Inteko", bet sacīja, ka tas neizdošoties, jo "Inteko" un Baturina nodarbojoties ar godīgu biznesu.

Lužkova sieva miljardiere Jeļena Baturina 20.septembrī pauda uzskatu, ka Krievijas medijos uzsāktā viņas vīra nomelnošanas kampaņa saistīta ar prezidenta Dmitrija Medvedeva vēlmi nodrošināt sev stabilu pozīciju 2012.gadā gaidāmajās valsts vadītāja vēlēšanās.

"Mums tagad savā ziņā ir divi kandidāti. Kurš kļūs par [prezidenta amata] kandidātu 2012.gadā, ir atklāts jautājums. Prezidenta administrācijā ir cilvēki, kuri baidās, ka premjerministra Vladimira Putina pusē varētu nostāties [Maskavas] mērs," sacīja Baturina, atsaucoties uz iespējamo pašreizējā premjerministra Vladimira Putina un prezidenta Dmitrija Medvedeva atkārtotu kandidēšanu.

Telekanāls NTV ir pārraidījis 20 minūšu filmu, kurā apsūdzēja Lužkovu, ka viņš sniedzis palīdzību savai sievai, lai tā kļūtu par Krievijas bagātāko sievieti, turklāt šovasar pametis Maskavu laikā, kad to apdraudēja mežu ugunsgrēki un smogs.

Vēlāk nomelnošanas kampaņā iesaistījās arī Pirmais kanāls, demonstrējot sižetu par Maskavas sastrēgumiem, un telekanāls "Rossija 1", informējot par arhitektūras pieminekļu iznīcināšanu Krievijas galvaspilsētā.

Lužkovs bija paziņojis, ka masu mediju kritikas dēļ neplāno atkāpties no mēra amata, taču gatavojas vērsties tiesā ar prasībām pret šiem televīzijas kanāliem. Tāpat prasības gatavo arī viņa sievai piederošā būvniecības kompānija "Inteko".

Lužkovs arī uzskata, ka pret viņu vērstā kritika medijos sākusi izskanēt pēc tam, kad viņš atklāti paudis atbalstu autostrādes būvniecībai cauri Maskavas piepilsētas Himku mežam.

Lužkovs bija Maskavas mēra amatā no 1992.gada līdz pagājušajai otrdienai, kad Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu par viņa atcelšanu no amata. Dekrētā bija teikts, ka Lužkovs ir atcelts no amata tāpēc, ka zaudējis Krievijas prezidenta uzticību. Dekrēts stājās spēkā tā parakstīšanas dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!