Paužot neapmierinātību ar to, ka Ukrainas izglītības ministra amatā atrodas prokrievisku pozīciju pārstāvošais politiķis Dmitrijs Tabačņiks, protesta akciju Ļvovā, valsts rietumos, otrdien sarīkoja vairāk nekā 10 tūkstoši studentu, vēstī interneta medijs "korrespondent.net".

Studenti Rietumukrainas lielākajā pilsētā izveidoja cilvēku ķēdi, savienojot Ivana Franko Nacionālo universitāti, Ļvovas Politehnikuma nacionālo universitāti un dzelzceļa staciju.

Akcijas dalībnieki no rokas rokā nodeva metru reiz pusmetru lielu ieskaišu grāmatiņu, kas it kā pieder Tabačņikam. Tajā norādīts, ka ministrs mācījies Nacionālajā Ukrainofobijas universitātē un sesijā saņēmis novērtējumu "teicami" tādos priekšmetos kā "Valsts kases apzagšanas pamati", "Vēstures mistifikācija", "Lēta politiskā klaunāde" un "Rusifikācija".

Studenti turēja lozungus - "Nost ar Tabačņiku!", "Studentu ministrija brīdina - Tabačņiks ir kaitīgs Ukrainai!", "Nedancosim pēc moskaļa stabules!".

Studentu akcija sākās plkst.13.30 un noslēdzās plkst.15, kad Tabačņika ieskaišu grāmatiņa sasniedza stacijas ēku, kur tā tika nogādāta vilcienā, kas devās uz Tornopiļu, lai arī tur cilvēki varētu uzzināt - kādus priekšmetus Tabačņiks apguvis Ukrainofobijas universitātē.

Protesti pret Tabačņika atrašanos ministra amatā Ļvovā, Tornopiļā un citviet Rietumukrainā notika arī pagājušajā nedēļā.

Tabačņiks iestājas par to, lai līdzās ukraiņu valodai arī krievu valodai Ukrainā tiktu piešķirts valsts valodas statuss. Viņš ticis pie ministra portfeļa jaunajā valdībā, kas izveidota pēc Reģionu partijas līdera Viktora Janukoviča uzvaras prezidenta vēlēšanās. Arī Janukovičs tiek uzskatīts par krieviem un Maskavai simpatizējošu politiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!