Foto: PantherMedia/Scanpix
Spānijas galvaspilsētā Madridē ceturtdienas vakarā simtiem cilvēku protestēja pret tiesas spriedumu, ar kuru starptautiski pazīstamais Spānijas tiesnesis Baltasars Garsons ir atzīts par vainīgu apsūdzībās par pilnvaru pārsniegšanu, liekot nelikumīgi noklausīties telefonsarunas.

Demonstrācija notika Madrides centrā "Puerta del Sol" laukumā, un pūlis skandēja "Kauns!" un "Garson, draugs, tauta ir ar tevi".

Daudzi no Garsona piekritējiem uzskata, ka tiesas ceturtdien pieņemtais spriedums atzīt Garsonu par vainīgu un pārtraukt viņa tiesneša karjeru uz 11 gadiem ir atriebība par viņa centieniem izmeklēt Fransisko Franko diktatūras noziegumiem.

56 gadus vecais Garsons notiesāts par to, ka licis nelikumīgi noklausīties telefonsarunas korupcijas lietā, kurā iesaistīta konservatīvā Tautas partija, kas decembrī atgriezās pie varas Spānijā. Viņam netika piespriests cietumsods.

Garsons vēl gaida spriedumu citā prāvā, kurā viņš ir apsūdzēts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, liekot sākt izmeklēšanu par 114 tūkstošu cilvēku pazušanu 1936.-1939.gada Spānijas pilsoņu kara un tam sekojušās Franko diktatūras laikā. Šajā prāvā, kas notika no 24.janvāra līdz trešdienai, Garsonam inkriminēta amnestijas, kas pēc Franko nāves tika izsludināta par viņa režīma noziegumiem, pārkāpšana.

Pret Garsonu tiek veikta izmeklēšana arī par kukuļņemšanu saistībā ar nelikumīgiem maksājumiem, ko viņš saņēmis par semināriem Ņujorkā. Garsonam šajā lietā vēl nav izvirzītas apsūdzības.

"Šo triju lietu galvenais mērķis ir izbeigt Garsona darbību tiesās," sacīja grupas "Solidaritāte ar Garsonu" koordinators Haime Ruiss. Šī grupa organizēja demonstrāciju Garsona atbalstam, kurā piedalījās 500 līdz 600 cilvēku.

Desmitiem demonstrantu turēja rokās melnbaltas fotogrāfijas, kurās bija redzami viņu radinieki, kas nogalināti Spānijas pilsoņu karā vai Franko diktatūras laikā.

Garsons kļuva pazīstams plašākai sabiedrībai 1998.gadā, sākot bijušā Čīles diktatora Augusto Pinočeta kriminālvajāšanu. Pēc Garsona izsniegta izdošanas pieprasījuma 1998.gada 18.oktobrī Lielbritānijā tika aizturēts Pinočets, kura militārais režīms bija pie varas Čīlē no 1973. līdz 1990.gadam un tiek vainots apmēram 3000 cilvēku nāvē vai pazušanā bez vēsts diktatūras "netīrajā karā" pret kreisajiem spēkiem.

Pinočets izvairījās no vairākiem mēģinājumiem viņu tiesāt un 2006.gada decembrī nomira armijas hospitālī valsts galvaspilsētā Santjago 91 gada vecumā. Divas nedēļas pirms nāves Pinočets uzņēmās atbildību par sava režīma darbībām, bet nav atvainojies par nodarītajām ciešanām.

Tiesnesis Garsons ir pazīstams arī ar vēršanos pret basku separātistu grupējuma ETA kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!