Maija svētku pirmajā brīvdienā Berlīnē un Hamburgā atsevišķās vietās agri no rīta izcēlās sadursmes, kurās ievainojumus guva desmitiem policistu, piektdien ziņo varas iestādes.
Berlīnes policija ziņo, ka 29 policisti tika ievainoti un 12 cilvēki aizturēti Frīdrihshainā, valsts austrumdaļā, kur pēc ielu svētkiem aptuveni 200 cilvēku apmētāja policistus ar pudelēm un akmeņiem, izkliedzot pret kapitālismu vērstus lozungus.

Beidzoties citādi mierīgajam saietam, kurā piedalījās aptuveni 2000 cilvēku, tika aizdedzinātas vairākas atkritumu tvertnes, ziņo policija.

Demonstranti meta pudeles un akmeņus arī uz tramvajiem un automašīnām. Autobusu pieturās tika izdauzītas vairākas stikla vitrīnas.

Hamburgā sadursmēs ar demonstrantiem ievainojumus guvuši trīs policisti.

Berlīnes policija piektdien gatavojas turpmākiem vardarbības uzplūdiem, kad gājienus plāno rīkot ultralabējās partijas, arodbiedrības un kreisie spēki. Ekonomiskā krīze, kas izraisījusi strauju bezdarba pieaugumu un palielinājusi sabiedrības sašutumu par aizvien pieaugošajām atšķirībām algās, izraisījusi policijas bažas par šā gada Maija svētkiem.

Nemieri 1.maija Darba svētkos kopš to sākuma 1987.gadā nodarījuši plašus postījumus dažās pilsētas daļās. Pēdējos trijos gados vardarbība gan bija mazinājusies, kad policija mainīja taktiku no sadursmēm ar nemieru cēlējiem uz deeskalāciju.

Pēc tradīcijas Maija svētkos arodbiedrības rīko mītiņus daudzās Eiropas valstīs, un sagaidāms, ka ekonomiskā lejupslīde šogad palielinās mītiņu dalībnieku skaitu. Vācijā ir sākusies smagākā recesija kopš Otrā pasaules kara.

Francijā astoņas galvenās arodbiedrības aicina rīkot masveidīgus protestus pret prezidenta Nikolā Sarkozī darbību ekonomikas jomā, un plašas arodbiedrību demonstrācijas sagaidāmas arī Madridē, Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!