Foto: Reuters/Scanpix
Fiktīvs tribunāls, kuru izveidojis Malaizijas ekspremjers Mahathirs Mohamads, atzinis Lielbritānijas bijušo premjerministru Toniju Blēru un ASV eksprezidentu Džordžu Bušu – junioru par "noziedzniekiem pret pasauli" par kara izrasīšanu Irākā, informē aģentūra AFP.

"Kara noziegumu tribunāls Kualalumpurā" pēc četru dienu ilgas apspriedes vienprātīgi atzinis apsūdzētos par vainīgiem, bet viņu rīcību, uzsākot karu Irākā, par "nelikumīgu un bīstamu visai pasaulei".

"Pierādījumi liecina, ka, vēl ilgi pirms iebrukuma, tika rībinātas kara bungas," teikts tribunāla paziņojumā. "Apsūdzētie savos memuāros atzinuši, ka grasījās uzbrukt Irākai, nerēķinoties ar starptautiskajām tiesībām," norāda tiesātāji.

Tribunāla spriedumam ir simboliska nozīme, jo šai institūcijai nav juridiska statusa. Paredzams, ka drīzumā tiesnešu kolēģija paziņos spriedumu par bijušā ASV viceprezidenta Dika Čeinija, Pentagona eksšefa Donalda Ramsfelda un vēl piecu personu darbībām, kuras tiek apsūdzētas kara noziegumos un spīdzināšanā.

Tribunāls dibināts 2007. gadā. Tā veidotājs Mohamads bija Irākas kara aktīvs pretinieks. Paziņojot par tribunāla izveidi, viņš Blēru un Bušu nodēvēja par " noziedzniekiem un bērnu slepkavām".

Kā ziņots, iebrukumu Irākā 2003. gadā veica ASV vadīta starptautisko spēku koalīcija, pamatojoties uz ziņām par Irākas diktatora Sadama Huseina rīcībā esošiem masu iznīcināšanas ieročiem. Šī informācija izrādījās nepatiesa. Militāras operācijas Irākā tika sāktas bez ANO mandāta. Konflikta laikā gāja bojā vairāki desmiti tūkstoši irākiešu un vairāk nekā 4000 sabiedroto karavīru. Vairāk nekā miljons valsts iedzīvotāju devās bēgļu gaitās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!