Malaizijas premjerministrs Mahatirs Mohamads otrdien publicētā intervijā atkārtoti pauda viedokli, ka ebreji valda pār pasauli.
Mahatirs, kurš šā mēneša beigās pēc 22 gadiem valdības vadītāja amatā atstās šo posteni, intervijā Taizemes laikrakstam "Bangkok Post" sacīja, ka plašā kritika, ko viņš pēdējā laikā saņēmis par savu neseno izteikumu, ka "ebreji valda pār pasauli pēc pilnvaras", apliecinot, ka viņam esot taisnība.

"Pasaules reakcija liecina, ka viņi kontrolē pasauli," Mahatirs teica laikrakstam.

"Izraēla ir maza valsts. Pasaulē nav pārāk daudz ebreju. Bet viņi ir tik augstprātīgi, viņi izaicina visu pasauli. Pat ja Apvienotās Nācijas saka "nē", viņi dara savu," sacīja Malaizijas premjers.

ASV prezidents Džordžs Bušs nosauca nesenus līdzīgus Mahatira izteikumus, kuri, pēc Malaizijas premjera apgalvojuma, tikuši citēti ārpus konteksta, par "nepareiziem un šķeltnieciskiem", sacīja Baltā nama prese sekretārs Skots Maklelans.

"Tas ir kategoriski pretēji maniem uzskatiem," Maklelans citēja Buša teikto Mahatiram Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības foruma (APEC) ikgadējā samitā, kas otrdien noslēdzās Taizemes galvaspilsētā Bangkokā.

Tomēr Mahatirs apgalvoja, ka ziņas par to, ka Bušs viņam ir pārmetis par izteikumiem par ebrejiem, neatbilstot patiesībai.

"Protams, viņš man nepārmeta," teica Malaizijas premjers otrdien sanāksmes noslēguma preses konferencē.

"Viss, ko viņš teica, bija - "Es nožēloju, ka šodien man jums ir jāsaka spēcīgi vārdi"," sacīja Mahatirs.

"Pēc tam mēs praktiski staigājām roku rokā," viņš piebilda.

Simona Vīzentāla centrs, kas vajā nacistiskos kara noziedzniekus, uzskata, ka Malaizijas premjera izteikumi var veicināt vardarbību pret ebrejiem.

"Tā ir kūdīšana pret ebrejiem un tā rada pamatojumu un motivāciju teroram pret ebrejiem," aģentūrai "Reuters" teica Vīzentāla centra Jeruzālemes biroja direktors Efraims Zurofs.

Mahatira teikto nosodījušas arī citas ebreju organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!