Vairāki simti cilvēku sestdien izgāja Maskavas ielās, protestējot pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekopto politiku.
Aptuveni 700 komunisti ar Padomju Savienības sarkanajiem karogiem sapulcējās pie Kārļa Marksa pieminekļa, nosodot Putinu.

"Mūsu valstī ir aptuveni 40 miljoni pensionāri. Viņi saņem nožēlojamas pensijas, neskatoties uz ieguldīto darbu šīs lielvaras veidošanā," mītiņa dalībniekiem sacīja parlamenta deputāts no komunistu partijas Vladimirs Kašins.

Demonstrācijas dalībnieki sūdzējās, ka viņi negūst nekādu labumu no augošajiem ienākumiem Krievijas naftas industrijā.

"Es vairs neticu šai valdībai. Te ir 50 miljardieri un tajā pašā laikā mums ir trīs miljoni bērnu bez pajumtes," sacīja kāds pensionārs Aleksandrs.

Tajā pašā laikā aptuveni 200 cilvēki piedalījās citā gājienā, kuru organizēja liberālās opozīcijas grupas, ieskaitot pasaules čempiona šahā Garija Kasparova vadīto centriski labējās grupas apvienojošo organizāciju "Cita Krievija".

Demonstrācija Puškina laukumā ir vērst pret nesakārtoto celtniecību publiskās vietās un aizsāk šomēnes ieplānoto virkni pret Kremli vērsto demonstrāciju.

Kasparovs paziņoja, ka Kremlis ir ierobežojis demokrātiju, opozīcijai neatstājot citu iespēju, kā vien doties ielās.

"Ikvienam ir acīmredzams, ka visā valstī aug protesta noskaņojums," preses konferencē paziņoja Kasparovs. "Krievija jau ir radījusi policejisku sistēmu savu pilsoņu kontrolēšanai. Ir diezgan skaidrs, ka mēs saskaramies ar kliedzošiem konstitucionālo tiesību un pat esošo drakonisko likumu pārkāpumiem."

Kasparova nākamais protesta gājiens ir ieplānots Maskavā 14.aprīlī un nākamajā dienā Sanktpēterburgā. Varas iestādes pašlaik atļauju tiem vēl nav devušas.

"Cita Krievija" organizētos gājienus decembrī Maskavā un šomēnes Sanktpēterburgā un Ņižņijnovgorodā milicija ar brutālu spēku izdzenāja. Desmitiem demonstrantu tika apcietināti.

"Cita Krievija" apvieno plaša spektra opozīcijas spēkus, sākot no liberāļiem un beidzot ar galēji kreisām un pusfašistiskām ekstrēmistu organizācijām. Tajā ietilpstošā ekstrēmistiskā Nacionālboļševiku partija (NBP) ir aizliegta.

Kustības līderu vidū bez Kasparova ir arī bijušais premjerministrs Mihails Kasjanovs un neatkarīgais parlamenta deputāts Vladimirs Rižkovs.

Opozīcijas aktīvisti apgalvo, ka, tuvojoties decembrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām un nākamā gada martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, viņiem jāsaskaras ar iebiedēšanu un biežiem arestiem.

Tajā pašā laikā Kremļa amatpersonas brīdina no jaunas revolūcijas un "ekstrēmisma" briesmām, vienlaikus apsūdzot ārvalstu spēkus par iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!