Vašingtonā februārī apcietinātajam ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) darbiniekam Robertam Hansenam, kurš 15 gadus spiegojis PSRS un pēc tam arī Krievijas labā, tiesnesis Kens Melsons trešdien oficiāli izvirzīja apsūdzību 21 likuma punkta pārkāpumā, no kuriem 14 punkti paredz sodus līdz par nāves spriedumam.
Trešdien kļuva zināms, ka Hansena apsūdzības un aizstāvības pārstāvju sarunas par iespējamu juridisko "darījumu", kurš spiega maksimālas vaļsirdības gadījumā paredzētu soda mīkstinājumu, nonākušas strupceļā un izbeigtas, jo Hansens liedzas atzīt viņam izvirzītās apsūdzības.

Hansena lietas iztiesāšana sāksies pirmdien, 21.maijā.

Uzskata, ka ilggadīgais ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) pretizlūkošanas speciālists ir nodarījis lielus zaudējumus ASV drošībai un izlūkdienestiem. Viņš izdeva PSRS dienestiem dubultaģentus Maskavā, kuri vēlāk tika sodīti ar nāvi.

Pēc 56 gadus vecā Hansena aresta sākās ASV un Krievijas "spiegu krīze". Tās sekas bija 50 Krievijas diplomātu izraidīšana no ASV un attiecīga daudzuma amerikāņu diplomātu izraidīšana no Maskavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!